Filc, ami kifestők helyett a nappalidat díszíti
83%Összpontszám
Olvasói értékelés: (1 Szavazás)
83%

A legjobb dolgok mindig akkor születnek, amikor valami igazán innovatív és váratlan ötlet teret enged magának. Gondoltál már arra, hogy a technika óráról jól ismert olcsónak tűnő filc anyagból berendezési- és dísztárgyakat lehet készíteni?

Töredelmesen bevalljuk, imádunk a nagy lakberendezési központokban bolyongani a munkaidő után. Csapatépítésként tekintünk arra, hogy közösen rendezzük be az irodát úgy, hogy kényelmes és inspiráló környezetet teremtsünk magunknak.

Van egy gyönyörű, csokibarna színű bőr kanapénk, igazi statement darab, kontrasztban a fehér fallal. Egyszerű vonalvezetésű, letisztult remekmű. Mellette burjánzó szobanövények, feltéve, ha nem felejtjük el meglocsolni őket. De azért általában mégis inkább burjánzónak mondanánk. Pálmák és páfrány félék. De valahogy mégis hiányzott még valami arról a részről. Valami szín, a neutrális, természetközeli árnyalatok mellett. Elindultunk hát díszpárnát keresni, mert költséghatékony, mégis intenzív megoldásra volt szükségünk. Ám az áttörés sajnos elmaradt, nem találtuk meg azt, amit igazán kerestünk.

Így az örök segítőnkhöz, az internethez fordultunk segítségért. Ekkor akadtunk rá a turbuk ági filc! márkanév alatt megálmodott csodákra. Beleszerettünk a vibráló lila és az energikus zöld, háromdimenziós pikkelyes párnahuzatokba. Minél mélyebbre merültünk a kínálatban, annál biztosabbak voltunk benne, hogy nem csak a kanapénkon szeretnénk viszont látni Ági tehetségét, hanem a magazinban is be szeretnénk mutatni a munkásságát.

11891058_393324590861108_8803634733877829840_n

 

A textilek szerelmese

„Ugyan volt egy kis kanyar az elmúlt években, de eredetileg is kézműves végzettségem van – népviseletvarró és hímző szakon végeztem, majd lakberendezést is tanultam. A varrással és szövéssel már óvodás koromban megismerkedtem, és egyértelmű volt nagyon kicsi koromtól, hogy kreatív területen fogok tevékenykedni. Éveken keresztül utazgattam és dolgoztam több külföldi városban is; 2008-ban hazajöttem, és egy multi cégnél kezdtem dolgozni. Amikor megszűnt az állásom, akkor tudtam, hogy eljött az idő, és a régóta dédelgetett terveket most kell megvalósítani. Másfél évvel ezelőtt belevágtam a saját vállalkozásomba, és azóta építgetem ezt az utat.

Hogy miért a filc? Alapvetően is textil orientált tervező vagyok, a filc egy régi kedvenc volt. Imádok vele dolgozni, hatalmas szabadságot ad az anyag, ellentétben sok mástextíliával szemben – könnyen formázható, nem kell a tisztázással bajlódni – és emellett nagyon szeretem a tapintását.” – mesélt nekünk Ági a kezdetekről.

Szinte választani is képtelenség a kínálatból, mert egyszerre hihetetlenül karakteresek, mégis könnyedén beépíthetők szinte bármilyen enteriőrbe. A termékek között megtalálhatók a már említett párnahuzatok, többféle kollekcióban: a nagy kedvencünk a pikkelyes, de vannak itt fűzött technikával készített darabok, Tüskés fantázianévre keresztelt gyűjtemény, palatetőt megidéző kollekció, de ihletet biztosított Ági számára a természet is és életrekelt a Pozsgás összeállítás.

A legvadabb álmainkban sem jutott volna eszünkbe, hogy a poháralátéteket ilyen izgalmasan is lehet értelmezni. A divatrajongóknak is van egy jó hírünk. Ezek a különleges technikák táskák, Ipad tokok formájában megelevenednek.

pohar

Leképezve a környezetet

„Ami pillanatnyilga megragadja a fantáziámat, abból inspirálódom. A kedvenc formáim alapvetően a geometrikus elemek, amik a tervezés közben alakulnak különböző formákká, de a természet a másik nagy inspiráló. A sziklakerti növények lenyűgöznek – a Pozsgás Kollekció ennek az eredménye. Emellett a szövés is megihlet, mint régi nagy kedvenc – ebből pedig a Fűzött Kollekció alakult ki.

Tulajdonképpen bármit fel tudok használni, amit érdekesnek találok, az izgalmas része onnan indul, hogy ezt filcből hogyan tudom leképezni.” – folytatta Ági.

Első látásra szerelem volt a turbuk ági filc!, ami azóta sem fakult meg. A magyar kézműves termékek mind minőségben, mind egyediségben bárhol a világon megállják a helyüket. Ahhoz, hogy ne csak a multinacionális cégeket támogassuk, nem kell mást tennünk, mint apróságokon keresztül beépíteni az életünkbe ezeket a tervezői tárgyakat. Ha valaki meglát a kezünkben egy ilyen táskát, vagy a lakásavatón ilyen poháralátétekkel terítünk meg, csak úgy záporoznak majd a kérdések. Így megy híre a valódi értékeknek. (x)

 

 

(szöveg: Hangai Lilla, fotók: Turbuk Ági – filc Facebook)