Biztosan emlékszel te is olyan amerikai mozikra, ahol a táncosok western csizmákban és kalapokban, hol egymásba kapaszkodva, hol egyedül ropják a recsegő fapadlón feszes tempóban. Még annak is ütemre kezd dübögni a lába, aki nem feltétlenül rajong a táncért. Nem kell Amerikába utaznod, hogy hasonló élményben legyen részed.

 

Ugyan az itthoni verzió nem western, de legalább olyan pattogós és vérpezsdítő ritmusok töltik be a levegőt, mintha egy pajtában táncolnál. A közösség tánc sok szempontból szuper. Az sem gond, ha egyedül érkezel, sőt remek közösségformáló ereje van, kiváló ismerkedési lehetőség. Ráadásul minimum egy edzést kiválthatsz vele a héten, olyan intenzív. Ha a futástól termelődnek a boldogsághormonjaid, ennek az aktivitásnak a hatására ki fognak akadni a mérők.

Mihályi Rékával és Magyar Bálinttal, a Group ’n’ Swing zenekar két frontemberével beszélgettünk erről az egyedülálló lehetőségről.

 

A zenekar is táncra perdül

„Minden Group ’n’ Swing koncertre számtalan vendég érkezik azzal a céllal, hogy nem csak hallgatni szeretne bennünket, hanem táncolni is a zenénkre. Nagyon sok profi táncos is van a közönségünkben, és egy idő után azt vettük észre, hogy azok is kedvet kapnak táncolni, akik amatőrök, és nincs táncos múltjuk.

Eszünkbe jutott aztán a western hangulatát idéző country line nevezetű amerikai közösségi tánc. Sorokban állnak a lelkes táncosok és egy könnyen elsajátítható koreográfiára táncolnak együtt. Látványos és magával ragadó, és mi is láttunk ebben fantáziát a saját közönségünk számára. Az újdonság nálunk az, hogy a koreográfiákat a zenekar tagjai is megtanulták, sőt, a fúvósaink még előre is lépnek a színpadon, a közönség pedig „tükörben” követi őket. Ilyet kis hazánkban még senki nem csinál: a zenekar és a közönség együtt táncol. Így született meg a név is: Group’n’Dance.” – mesélt Réka.

A zenekarnak eltökélt szándéka volt, amikor kidolgozták a koncepciót, hogy egyedül is élvezetes legyen, vagy nagy baráti társaságoknak. Kapóra jött, hogy Virág Éva és Visnyai-Nagy András rajongóik kiemelkedő táncos múlttal rendelkeznek, így hamar megalkották a mindenki számára könnyen elsajátítható koreográfiákat. A koreográfiákat a YouTube csatornájukra is feltöltötték, ám mégis meglepődtek, amikor az első tavaszi koncerten; az aprócska táncparketten közel száz ember táncolt velük.

Korhatár és megkötés nincs, mindenkinek nagy szeretettel ajánlják, aki szeret bulizni, mozogni, táncolni, elmerülni a ritmusokban. A Group ’n’ Swing élmény tánc nélkül is igazán élvezetes, hiszen tíz kiváló zenész energiái egyesülnek a zenekaron belül. Aki még nem ismeri a swing és boogie irányzatokat, az ezek alatt a koncertek alatt biztosan függővé válik. Elmesélte Bálint, hogy amikor céges bulikra hívják őket, a legtöbb esetben már külön kérik őket, hogy „azt a táncot” feltétlenül hozzák.

 

group2

„Táncold el a saját koreográfiádat!”

„Mi csak szimplán közösségi táncnak hívjuk, ismeretlen emberek akaratlanul is egymásra mosolyognak, még ha kicsit félénkek az első dal során, a másodikra már felszabadulnak. Nekünk a közönség a fontos. A tánc pedig öröm, legyen swing alap, jazz vagy boogie, esetleg funky.

Igazán zenebolondok vagyunk. Imádjuk egymást, igazi kis családként működünk, odafigyelünk egymásra és ez a színpadról is lejön. A közönséget mi nem felülről nézzük. Mi nekik zenélünk, nekik táncolunk, figyeljük az igényeiket és folyamatosan kommunikálunk is velük; persze kellemesen bolondok is vagyunk. Lételemünk a humor, és a zenekar minden tagja igyekszik mind a hölgyeket, mind az urakat elvarázsolni hangjukkal és személyiségükkel. Az emberek ezekért szeretnek minket – olyan hangulatot hozunk létre velük együtt, hogy akit egyszer megérint, az visszajár. Vagy visszatáncol.” – folytatta Réka.

Réka és Bálint elárulták nekünk, hogy a Group ’n’ Dance-el szeretnék körbejárni az országot, mi több, nyáron versenyeket is hirdetnek „Táncold el a saját koreográfiádat!” szlogennel. Aki szeretné megmutatni magát, annak most itt az alkalom. Legközelebbi szabadtéri koncertjükre július 1-éna Keszthelyfesten kerül sor, de a honlapon bővebben tudsz tájékozódni a dátumokról, ha téged is magával ragadott az élmény.

 

 

 

(szöveg: Hangai Lilla, fotók: Group’n Swing)

Kapcsolódó bejegyzések