Magányos amazonok: mit tehet egy elhagyott középkorú nő?
93%Összpontszám
Olvasói értékelés: (8 Szavazások)
93%

Amikor belépek a Rózsavölgyi Szalon ajtaján, mindig elkap egyfajta nosztalgikus hangulat, amit eddig csak könyvekből ismertem: a kávétól és süteménytől illatos tér a kis virágos asztalokkal, a falakon lógó képekkel, a barna fa bútorokkal megeleveníti az egykori szalonkultúrát. Kortyolok a teámból, és közben hallom a falak közül kiszűrődni a korabeli muzsikaszót, látom körvonalazódni a társalgó alakokat, a nők édes csevejét, a férfiak dohányfüstös elmélkedését…

Álmodozásomat a függönyhúzás hangja oszlatja szét: kezdődik az előadás. A színpadon egy kanapén a Martine szerepébe bújt Náray Erika zokog a telefonba volt férje után, aki elhagyta őt egy huszonéves „ribancért” – ahogy a darabban nevezik. Mit tehet egy középkorú nő, aki hasonló cipőben jár?

Minden nő arra vágyik, hogy boldogan éljen párjával az idők végezetéig. De mi van, ha ez nem jön össze? Egy középkorú nőnek, aki gyermek nélkül maradt, sokkal nehezebb feldolgozni a csalódást, a hirtelen rázúduló és rátelepedő, totális magányt. Ez azonban sok nő problémája. Közéjük tartozik az Amazonok három főszereplője: Martine, Annie (Györgyi Anna) és Micky (Auksz Éva) is, akik különböző utakat jártak be életük során, de végül mindannyian ugyanott tartanak: egyedül maradtak a boldogtalanságukkal. Összeköltöznek tehát, hogy együtt éljék túl a nehéz időszakot. Elhatározzák, hogy új életük teljesen pasimentes, csakis ők maguk és a saját boldogságuk számít, amelynek egyetlen férfi sem szabhat gátat.

amazonok2

A totális csajhatalmat azonban fenekestül felforgatja a lehengerlő és piszok jóképű Guillaume megjelenése. A szálak egyre bonyolódnak, a három nőnek nem könnyű betartani egyezségüket, hiszen egyszer csak azon veszik észre magukat, hogy – bár próbálják elrejteni egymás és saját maguk elől is, mégis – minden porcikájukkal férfira és társra vágynak.

Végül sikerül talpra állniuk? Vajon megtalálják a saját boldogságukhoz vezető utat?

A darabból nem csak az egyedülálló, társukat kereső hölgyek meríthetnek erőt, és kacaghatnak együtt a szereplőkkel a mókás és keserédes jeleneteken, hanem azok is, akik boldog párkapcsolatban élnek és talán jobban értékelik majd szerelmüket, mert látni fogják, milyen szerencsés helyzetben vannak. A férfiak pedig még a női agytekervények működésébe is betekintést nyerhetnek.

(Szöveg: Szabó Alexandra)