970 x 90 pixel banner_statkus

 

A III. Womanity Fesztiválra nem csak új helyszínen és rengeteg meglepetéssel várunk Titeket, hanem egy egészen különleges dallal is, amit a Fonogram-díjas Group’N’Swing zenekar énekesnője, Mihályi Réka szerzőtársaival kifejezetten erre az alkalomra írt.

Réka – aki a DAL című műsor 2014-es középdöntőse volt zenekarával – elmesélte, milyen inspirációk hatására született az Összeköt a sors, ahogyan azt is, mit jelent számára a nőiség és a női összetartozás… legyen valaki lány vagy hölgy, felszolgáló vagy diplomata.

 

Miért álltál a III. Womanity Fesztivál mellé? Mit gondolsz a rendezvényről?

Réka: Mint énekesnő, küldetésem, hogy a művészet segítségével üzenetet, érzelmeket közvetítsek. Másrészről pedig nőként is hiszem, hogy jó, ha “hangot adnunk”! Annyi minden ér bennünket és megannyi szerepben vesszük fel a kesztyűt, megerősítő érzés tudni azt, hogy bizonyos életszakaszban vagy élethelyzetben nem vagyunk egyedül. A rendezvény pont ennek a láthatatlan összetartozásnak ad teret. Továbbá lehetőséget biztosít számunkra, hogy kiszálljunk a mindennapi mókuskerékből, hogy az esemény idejére magunk mögött hagyjuk a társadalom által ránk ruházott szerepeket. Csodákra képes már az a pár perc is, amikor önfeledten rajongani tudunk egy-egy szép ékszerért, cipőért, ruháért, amikor egy illatot még órákig szagolgatunk a csuklónkon, amikor egy mély beszélgetés közben belekortyolunk a kávénkba, amikor idegenként összemosolygunk egy másik nővel, mert tudjuk mit gondol.

mr

Mit jelent számodra nőnek (lánynak, hölgynek) lenni? Meglátásod szerint mennyire élheti ma meg egy nő a női(es)ségét?

Réka: Én, nagyon szeretek nő lenni! Anyukám szerint már egészen pici koromban is tudatosan csináltam felnőttes női dolgokat, például minden reggel kikészítettem és színben összehangoltam a másnapi ovis ruhámat. Ehhez persze hozzátartozik, hogy édesanyám alig volt húsz éves, amikor megszülettem, nagyon sok időt töltöttünk együtt, így sok mindenben együtt nőttünk fel. Aztán, amikor nyolc éves voltam, megérkezett a húgom is, úgyhogy én már nagylányként tudtam besegíteni anyukámnak. Nagyon szoros szövetség van köztünk, melyben mindenki egy erős női jellem. Tanulságos, hogy egy konkrét esetben mindhárman teljesen máshogy reagálunk, de mégis közös nyelvet beszélünk. Ez a női társadalom védjegye, ezt kéne mindannyiunknak egymás felé is tiszteletben tartani.

 

Valamint a mai kor nőjének legfontosabb és egyben legnehezebb feladata szerintem, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül tudjon elvonulni és kizárólag magával foglalkozni! 

 

Milyen dalt képzeltél el a fesztiválhoz, és mennyire könnyen született meg az  Összeköt minket a sors dallama és szövege, amely a női sorsközösség köré épül, amelynek értelmében valahol mindannyian olyanok vagyunk, mint a régi barátnők?

Réka: Szerettem volna egy olyan lüktetésű dalt, ami bemutatja azt a lendületet, amivel a nők, a mindennapokat képesek megszervezni. Hiszen egyszerre több szerepben teljesítenek és mégis képesek ezek között összhangot teremteni. Emlékszem épp’ Washingtonban koncerteztünk kedvesemmel, Romhányi Áronnal (United zenekar billentyűse) egy diplomáciai rendezvényen. Izgultam rendesen, mígnem elkezdtem megfigyelni a sok női diplomatát, a feleségeket, anyukákat, a női kísérőket, szervező hölgyeket, a felszolgáló lányokat…ezután pedig felmentem a színpadra és csak énekeltem, közben pedig jöttek az érzelmek és gondolatok. A rendezvény után éjszaka, amikor elindult haza, elkezdtem dúdolni egy dallamot, mire hazaértünk Áron befejezte. A szöveget már másnap megírta Lombos Marci dalszerző barátom, aki tökéletesen rám tud hangolódni, ismer milyen lelkületű nő vagyok. Nem kellett magyaráznom, hogy miről szóljon, mert valóban van egy kapocs, amit minden nőt összeköt!

 

A III. Womanity Fesztivál dalát elsők között hallgathatod meg november 19-én, az EXTRA Előrendezvényen.

PROGRAM, JEGYEK: www.womanityfesztival.hu

plakat tömöritett