Minden nő a szíve mélyén arról álmodik, hogy egyszer szerelmes lesz egy olyan férfiba, aki viszont szereti őt. Álmodik arról, hogy szíve választottja egy szép napon megkéri a kezét, és örök hűséget fogadva egymásnak, hátralévő életüket határtalan boldogságban élik le egymás mellett. Ám ez nem mindenkinek adatik meg. Van úgy, hogy az évek alatt kiderül, a kezdeti célok, amelyek az elején közösnek tűntek, többé már nem azok: más álmok vezérlik a nőt, és mások a férfit. Mindezek ellenére mégis el kell viselniük egymást. De hogy lehet együtt élni egy boldogtalan(nak tűnő) házasságban?

Adott egy középkorú házaspár: Martha és George. És adott egy fiatal házaspár: Honey és Nick. Mindkét pár a saját démonjaival küzd. Míg a fiatalok még tapasztalatok nélkül állnak közös életük előtt, az idősek már az együtt töltött hosszú évek alatt megkeseredtek, ezért a fiatalok szórakoztatására kegyetlen játszmába kezdenek: a whiskey mellé szellemes tréfákat tálalnak.

1196

1352Azonban a kezdetben igen mulatságos csipkelődések a folyamatos italozás mellett egyre vadabbá válnak:az egyre részegebb Martha és George közös életük pokoli titkait kezdik el mesélni, amely nem csak a fiatalokat ingatja meg, hanem saját lelküket és szerelmüket is pusztítja.

A sztori keserédes drámáján túl lebilincselő a színészek játéka. A Marthát alakító Básti Juli láthatóan lubickol a szókimondó, energikus díva lehengerlő szerepében, aki a történet elején hatalmas vehemenciával veti magát a játszmába, majd, ahogyan durvul a helyzet – amellyel párhuzamosan a szereplők a kezdeti ittas állapotból fokozatosan kijózanodnak –, egyre visszafogottabbá és esendőbbé válik. Ezzel szemben a George-ot megformáló Rudolf Péter kezdetben higgadtan és emberien fogadja az élcelődéseket, majd fokozatosan alattomosabbá és kegyetlenebbé válik, míg végül a legelvetemültebb megoldással mindenkit elsöpör maga körül, és egyúttal véget vet a már korántsem ártalmatlan játszadozásnak.

0540

1152

Míg minden figyelem a főszereplőkre összpontosul, a háttérből valahogy mégis mindig kitűnik Honey (Ágoston Katalin), aki egy-egy remekbeszabott megmozdulásával észvesztően alakítja a részeg, ártalmatlan friss arát, aki mit sem tud férje galád tervéről és mocskos viselkedéséről. A számára oly sok szenvedést okozó Nick (Schmied Zoltán) pedig ittas felesége szemeláttára kikezd Marthával (aki természetesen provokálja erre), így próbálva feljebb jutni karrierjében.

Edward Albee Nem félünk a farkastól című darabjának fő témája a visszafordíthatatlan idő kerekétől való rettegés, hogy a főszereplőknek minden tettükért felelni kell, hiába minden önámítás, kitalált keserédes mese, már nem rajtuk a sor.

(szöveg: Szabó Alexandra)

Egy házasság története keserédes emberi játszmákkal
79%Összpontszám
Olvasói értékelés: (6 Szavazások)
79%