Így tedd mesterségeddé a médiát!
96%Összpontszám
Olvasói értékelés: (2 Szavazások)
96%

Telített. Szeretik ezt a szót használni a média kacifántos világára. De amikor olyan emberekkel beszélgetünk, akik filmes körökben mozognak, a fotográfia területén borzolják a kedélyeket, vagy a reklámvilágban alkotnak magas nívójú értéket (nem, ez nem egy ellentmondás), akkor nagyot sóhajtva mindig közlik velünk, hogy valami új, valami új, az mindig kell…

Szemtanúi voltunk egy rövid jelenetnek egy kávézó teraszán, ahol szerkesztőségi megbeszélésre gyűltünk össze, valamikor még a nyár derekán. Egy fehér tütüs kislány billegett a hangya módra sürgölődő pincérek között. Mindenki a gesztenyehajú kis tüneményt figyelte, ahogy táncol minden másba belefeledkezve. Egyszer csak odaszaladt a nagypapához, aki az ölébe kapta. A kislány felnőttes mozdulattal két keze közé fogta a nagypapa arcát és ezt mondta: Papa, ha én nagy leszek, balerina leszek!

A beton szürkeségében vagy a vidék porában pont ugyanolyan elrugaszkodott gondolat lehet az, ha valaki primabalerina szeretne lenni, mintha azt mondaná, hogy a médiában akar utat törni magának. Egyből elkezdik sorolni, hogy miért nem. Nem vagy elég különleges, nem vagy elég tehetséges, nem lesz majd munkád, ezzel nem lehet pénzt keresni, nincsenek kapcsolataid, és különben is, ilyesmit itthon nem lehet tanulni.

mfmi

Van az a hely, ahol megdőlnek a tévhitek

A Magyar Film és Média Intézetnél nem számít, hogy honnan jöttél, van-e előképzettséged és az is csak egy kicsitfontos, hogy hány éves vagy. Az alsó korhatár 16 év, és mi sem bizonyítja jobban a nyitottságukat, mint az, hogy felső korhatárt nem szabtak meg.

„Van olyan diákunk, aki betöltötte a 40. életévét és mielőtt eljött hozzánk tanulni, még soha nem volt köze a médiához vagy a filmgyártáshoz.” – mesélt nekünk Kármán Fanni, a Magyar Film és Média Intézet marketing munkatársa.

Ebben az intézetben nagyon komolyan veszik a végzettek foglalkoztatásának kérdését is. Olyan előadókkal dolgoznak együtt, akik aktívan tevékenykednek a szakmájukban, így nem ritka az sem, hogy még az iskolapadban ülve komoly kapcsolatrendszerek alakulnak ki és a hőn áhított oklevél megszerzése után azonnal munkába is állhat a frissen végzett modell, kliprendező, fotós, forgatókönyvíró.

 

Az iskolapad csak jelképes

Az intézetben nagyon büszkék arra, hogy minden képzésük gyakorlatorientált. Ugyanis felismerték azt a szükségletet, miszerint kevés relevánsabb módszer létezik, mint megmutatni a mélyvizet a hallgatóknak.

Hiba is lenne elpocsékolni és végeláthatatlan körmölésre kárhoztatni a diákokat, mikor olyan nevektől tanulhatják meg szakmájuk alapjait, mint például Indián, aki évente több 100 videoklipet forgat, Géczy Dávid, aki 2015-ben elnyerte Chicagoban a legjobb reklámfilm díját, Horváth Éva az 1998-as Miss World Hungary szépségkirálynője, műsorvezető, modell, Fenyő Iván színész, vagy éppen Orosz Barbara színésznő, műsorvezető.

A képzések listája legalább ilyen sokszínű, mutatjuk is, a teljesség igényével: Reklámfilm és videoklip készítő, Forgatókönyvíró, Modell és reklámarc, Fotósuli kezdőknek, Fotóakadémia haladóknak, MethodActing, Online újságíró, Stylist, és Photoshop kezelői képzések.

Női magazin lévén egy komponenstől különösen megdobbant a szívünk. Sárosi Szilvia Sminkeld Magad kurzusa hiánypótló és modern kezdeményezés. Lényege ugyanis az, hogy minket, téged kedves olvasót, szóval a modern és korral haladni kívánó, mindig igényes, friss megjelenésű nőt, feleséget, családanyát, üzletasszonyt is megtanítsa sminkelni úgy, akár a profikat. Célja, hogy kiemelje azt, ami alapvetően gyönyörű és megtanítsa neked azt, hogy milyen könnyen kiküszöbölheted az apró hiányosságokat, melyekkel időt és energiát spórolhatsz meg te is.

mfmi2

Nem engedik el a kezedet

Kármán Fanni azt is elmondta nekünk, hogy a végzetteket az oklevelek kiadása után sem hagyják magukra. A koncepció szerves része, hogy megmarad a kapcsolattartás és a segítségnyújtás. Hisz ilyen a média világa! Sosem lehet tudni, hogy mikor lesz szükség erre a karakteres arcra, arra a Photoshop-mágusra, vagy éppen arra a srácra, aki a gyakorlati idő alatt tabudöntögető írásaival elkápráztatott mindenkit.

És ezzel még nincs vége! A gyakorlatias alapú oktatás újabb privilégiuma, hogy a végzettek valós, kézzel fogható, szemmel látható referenciákkal a tarsolyukban távoznak, miközben láthatták a legnagyobb stúdiókat, kipróbálhatták a legmodernebb eszközöket és a legismertebb előadókkal dolgozhattak együtt. Igen, a Magyar Film és Média Intézet a legek iskolája, de ezt nem adták könnyen, rengeteg munkával és odafigyeléssel fejlődtek erre a szintre és sosem felejtik el, hogy ahhoz, hogy versenyképes, kreatív gondolkodású embereket készítsenek föl a piacra, személyes ügyként kell, hogy tekintsenek az intézetre.

Mi is minden nap hálát adunk azért, hogy a munkánk a hobbink. Kissé ömlengős, belátjuk, de csodálatos úgy felébredni, hogy azt csináljuk, amit szeretünk és sosem hagytuk, hogy eltántorítsanak a célunktól. Ahhoz, hogy megéld és valóra váltsd az álmaidat a filmgyártás vagy a média területén, a legjobb alapot nyújtják neked. Most már csak a bátorságodra és a hitedre lesz szükség. (x)

  (Szöveg: Hangai Lilla, fotók: MFMI Facebook)