Hiszen valószínűleg ugyanolyan gondokkal küzdenek. Nem kell többé érezned a “tökéletes anya” nyomást, hiszen vannak olyan  édesanyák, akik bátran ki mernek állni és el merik mondani, hogy a gyermeknevelés bár gyönyörű, egyszerre borzasztóan nehéz is tud lenni. A tökéletes anyaminta helyett válaszd az IgazAnya mintát. Dobó Ágival az IgazAnya blog írójával személyesen is találkozhattok a II. Womanity Fesztivál kerekasztal beszélgetésén.  

WOMANITY: Mi inspirálta önt az IgazAnya blog létrehozására?

DOBÓ ÁGI: Mióta írni tudok, rajongok az írásért, rengeteg teleírt naplómat, számtalan levelemet őrzöm a mai napig. A blog elindítását a terhességemtől fontolgattam, és bár írtam is, csupán a magam kedvéért, és talán a kisfiamnak, egyszer emlékül. A születését követően viszont számtalan olyan helyzettel találtam magam szemben, amiről bármennyire is igyekeztem tájékozódni, úgy éreztem friss Édesanyaként és Nőként nem voltam felkészítve. A megszokott témák szakemberi tanácsaival, egymással számtalan szembenő vélemények tucatjaival találkoztam, de gyakorlati tapasztalatokon alapuló, őszinte, és nem feltétlenül szakemberi írásokat, hanem hús-vár édesanyák hétköznapi nehézségeit, vagy akár boldogságát szinte egyáltalán nem találtam, hiába kerestem. Pedig úgy éreztem ez lett volna számomra és a generációm számára a legszükségesebb, a leginspirálóbb. Egyértelműen ez volt az a pont, amikor úgy éreztem, akkor leszek én az, aki megpróbál másoknak segíteni ilyen formában egy kicsit, és létrehoztam egy oldalt, ahol olyan dolgokról írok, amik a legtöbbünket érintenek és foglalkoztatnak, mégsem igazán beszélnek róla mások nyíltan. Fő vezértémáim az Anyaság és a Nőiség, így lett a blog: IgazAnya névre keresztelve!

WOMANITY: Miért érzi fontosnak, hogy lerántsa a leplet a „tökéletes anya” mintáról? Aki édesanya, az tisztában van vele, hogy néha nehéz és fárasztó, a tökéletesség pedig kivitelezhetetlen, de mindig megéri. Sokan mégsem mernek beszélni a dilemmákról.

DOBÓ ÁGI: Épp azért, mert Minden Nő, Minden Édesanya bármennyire más és más mégis hasonló, vagy ugyanolyan problémákkal, gondokkal küzd, mégsem beszélnek róla. A társadalmi elvárások azt diktálják, hogy Anyaként TE legyél a világ legboldogabb embere. Mert várandósnak lenni, gyermeket szülni, szoptatni, nevelni a legcsodálatosabb dolog az életben, egy ajándék. Ami igaz is, de hol esik szó arról, hogy mindez gyakran óriási nehézségekkel párosul. Akár már a teherbe esés. Ha nem megy, magát okolja egy nő… Vagy a várandósság; ami egy csoda, de kegyetlen nehéz tud lenni olykor, amiről szintén „szégyen” beszélni, hiszen miért is panaszkodnánk, legyünk hálásak. Vagy a szülés; amikor hiába szeretnénk, nem megy természetesen, és „császárosként” kiközösít az ”Anyatársadalom”, mert nem vagy „igazi” anya, ha nem küzdöttél.

Anyák ezrei járnak hasonló cipőben, és én ezért írok nekik, és próbálom összehozni most már fizikálisan is őket havi egy alkalommal a BabaMama Találkozók alkalmaival, hogy tudják, bármi is foglalkoztat minket, szülőket, NEM VAGYUNK EGYEDÜL. Ezért írok maximális nyíltsággal, tabuk nélkül mindenről, és buzdítok másokat is, hogy bátran vállalják fel ők is a véleményüket, és nyugodtan legyen őszinték.

dobo_agi_2016-02-19_0059 (1)

WOMANITY: Mennyire befogadóak az emberek az ilyen jellegű őszinte kinyilatkoztatásokra, amik mellett nem férnek meg az álszent vélemények? Sok kritikát kap, amiért ki meri mondani a valóságot az anyaszereppel kapcsolatban?

DOBÓ ÁGI: Ősszel lesz két éves a blog. Hihetetlen nagy örömmel tölt el, hogy folyamatosan bővül a kis közösségünk, és minden nap akár csak egy-egy IgazAnyával többen vagyunk. Néha ijesztő is számomra, milyen mértékig képesek azonosulni velem és befogadni az általam írtakat; és hatnak életekre, nagy döntésekre az írásaim. Sok levelet kapok Nőktől, akiknek köszönhetően érzem, és tudom azt, hogy folytatnom kell, mert már ezért megéri csinálni. Emellett persze kapok hideget is, de szerencsére kisebb mértékben. Igyekszem mindig úgy megfogalmazni a történeteimet, hogy mindenki számára világos legyen, hogy én nem vagyok szakember. Sem gyereknevelési, sem szoptatási, sem párkapcsolati. Szimplán egy családos nő, aki a saját életének momentumairól mesél nyíltan. Néha mégis előfordul, hogy belém kötnek, mit csinálok rosszul, vagy kellene másképp.

WOMANITY: Ön mit élvez az anyaságban, a legjobban? Melyek a kedvenc momentumai, legyenek azok bármilyen apróságok?

DOÓ ÁGI: A kisfiam, Beni boldogságát élvezem a leginkább, ha lehet így fogalmazni. Azokat a pillanatokat, amikor nevet, átölel minket, és teljesen biztossá válhatok, hogy boldog gyermekem van. Azokat a momentumokat, amikor a családomon látom, hogy őket mennyire boldoggá teszi Beni létezése. A páromon, az anyukámon, a húgomon, akikből szinte új embert varázsolt az Ő érkezése az életünkbe. És persze magamon is.

WOMANITY: A legtöbb nő retteg a „szaranyaság” gondolatától. Karakteres véleménye van a modern mami és a tradicionális édesanyaszerep között megtalálható arany középútról. A Womanity Fesztivál kerekasztal beszélgetésén is kifejti majd a véleményét ebben a témában?

DOBÓ ÁGI: Természetesen, nagyon szívesen. 

 

 Gyere el te is az ország legnagyobb női fesztiváljára!

Találkozz 120 kiállítóval, 30 előadóval, tanulj, inspirálódj, kapcsolódj ki!

oriasplakatkicsi

 

 

 

 

(szöveg: Hangai Lilla)