Énekes karrierről sokan álmodnak, de ahogy mindenben, ezen a területen is csak a legtehetségesebbek és a legkitartóbbak érdemlik ki a hazai és külföldi, komolyabb színpadokat. Karosi Júlia elég hosszú utat tett meg a jazzénekes pályáig, így a vándorlás meghatározó élmény volt a dalai születésekor is. Tavaly novemberben azonban új kaland kezdődött az életében, ugyanis megszületett kisfia, Vendel. Anyaságról, sikerekről, koncertélményekről és a jövőről beszélgettünk.

 

WOMANITY: Mit jelent számodra a siker? Hogyan látod a karrier és a család összeegyeztetését?

KAROSI JÚLIA: Sokat szoktunk erről beszélgetni anyukámmal, aki operaénekesként hasonló kérdésekkel találta szembe magát. Amikor bátyámmal teherbe esett, egy fontos külföldi színházban mondott vissza szerepet, és ez a lehetőség sosem jött vissza. Nem bánta meg. Hosszú évtizedek távlatából mindig azt mondja nekem, hogy a sikerek elmúlnak, a család viszont ott van mellettünk akkor is, amikor már nem a csillogásról szól az élet. A zene a legmegfoghatatlanabb, leginkább a pillanatban létező művészet, és ezért hihetetlenül múlandó. Aki csak erre teszi fel az életét, az nagy magányra és szomorúságra számíthat akkor, amikor már nem áll a rivaldafényben. Sok ilyet látni, megkeseredett, megöregedett dívákat, akik az egyre kopó emlékeikből élnek. Nekem a család mindig a legfontosabb cél és perspektíva volt, ami mindent felülír. A siker elképzelhetetlen számomra család nélkül. Anyaként pedig magának a sikernek a fogalma is átértékelődött bennem. Egy boldog anyát, akinek családja a sikere és a karrierje, pont annyira tudok tisztelni, mint egy hírnévben és megkeresésekben dúskáló énekesnőt. Sőt. Nehéz megtalálni az egyensúlyt, de szerintem mindig az a kulcs, hogy tudjuk mi a fontossági sorrend. 

 

WOMANITY: Mennyire intenzíven tervezed a visszatérést a koncertezés világába? Az augusztus 5.-i koncert után mikor láthatunk újra színpadon?

KAROSI JÚLIA: Szerencsésnek mondhatom magam, mert olyan foglalkozásom van, hogy fokozatosan térhetek vissza a szakmai aktivitásba, és nem egyszerre, több éves kihagyás után. Már a két hónapos kisfiam mellett is énekeltem, és volt néhány fellépésünk az utóbbi fél évben is. Az augusztusi koncertünk egy csodálatos helyszínen, az Ördögkatlan Fesztiválon lesz, és egy fantasztikus vendégművésszel, Borbély Mihállyal, akivel már több alkalommal volt szerencsénk egy színpadra lépni. Az utána következő időszakra is folyamatosan kapjuk a meghívásokat, októbertől áprilisig már vannak is bejegyzett koncert dátumok itthon és külföldön is. Az igazi visszatérés azonban a november 25-ei koncertünk lesz a Zeneakadémián, ahol egy egész estés műsort szánunk George Gershwin munkásságának. Nagyon készülünk már erre a különleges alkalomra, ahol vonósnégyessel kiegészülve szólalnak majd meg a dalok. Visszatérésnek tekintem ezt azért is, mert Gershwin dalain keresztül szerettem bele a jazz-be, és ezekkel a dalokkal kezdtem a pályámat.

juli2 (1)

WOMANITY: A gyermekvárás során mennyire játszott fontos szerepet, hogy a zene már ekkor a mindennapok része legyen?

KAROSI JÚLIA: A várandósságom alatt végig koncerteztem, még a 8-dik hónapban is. Kisfiamat pedig születése óta körülveszi a zene. Folyamatosan éneklünk neki, én és a nagymamája is, zenét hallgatunk, és hallgatja ahogy gyakorlok, komponálok, hangszerelek, már egy koncertünket is végigülte hihetetlen fegyelmezetten. Mivel számomra a zene a legtermészetesebb és legéltetőbb közeg, el sem tudom képzelni hogy e nélkül éljük a hétköznapjainkat.

 

WOMANITY: Mennyiben változtatta meg az anyaság a zenéhez fűződő kapcsolatodat, adott új inspirációs forrást?

KAROSI JÚLIA: Úgy érzem, hogy első sorban az elköteleződés az, ami nagyon megerősödött bennem. Csak az érdekel, hogy járjam tovább a saját utamat, meg tudjam valósítani a zenei elképzeléseimet a lehető legmagasabb szinten, kompromisszumok nélkül. Az utóbbi egy évben rengeteg új dal született, ezeket próbálom most végső formába önteni. Kicsit kettős életet élek, egyrészt anya vagyok az “itt és most”-ban, másrészt pedig folyamatosan álmodozok és terveket szövök a jövőről. Az anyaság nagy megnyugvást ad és erőt, amitől úgy érzem bármire képes vagyok.

 

WOMANITY: Vendel is tovább fogja vinni a zenei pályát a családban? Tervezitek, hogy kap-e és ha igen, milyen zenei oktatást?

KAROSI JÚLIA: Semmiképpen sem szeretném erőltetni, de mindenképp meg akarok neki adni mindent, ami segítheti a zenei fejlődését. Biztosan be fogjuk íratni zeneiskolába, de ha nem mutat különösebb érdeklődést, vagy más sokkal jobban le fogja kötni, akkor abban fogom támogatni.

 

Sok olyan zenész családot láttam már, ahol a gyerek csak azért követi a szüleit, mert ez az út volt kitaposva számára.

 

Ezáltal nincs igazi elhivatottsága a művészet iránt. Nem szeretném ha az én kisfiam is így élné meg az egyik legfontosabb döntését az életben. Azt szeretném, ha olyan pályája lenne, amit szívvel-lélekkel csinál, mert csak így lehet benne igazán sikeres és boldog. 

 

WOMANITY: Mikorra várható új lemez?

KAROSI JÚLIA: Jelenleg több lemez-anyag is várja már a megvalósulást. Dolgoztam saját szerzeményeken és átdolgozásokon is. Egyelőre még nem tudom melyik fog előbb megvalósulni, de ez rajtam kívüli tényezőkön is múlik. Ki kell dolgozni a hangzást, összerakni az anyagot, és ezen felül meg kell teremteni az anyagi feltételeket, át kell gondolni hogy melyik kiadóval lenne érdemes dolgozni, és így tovább. Rengeteg munka és szervezés van egy lemez körül, de nagyon remélem, hogy 2017-ben sikerül egy új anyagot rögzítenünk. 

 

WOMANITY: Külföldön vagy itthon szeretsz jobban koncertezni? Milyen különbségek vannak a kinti és a hazai közönség fogadtatása között?

KAROSI JÚLIA: A külföldi utak, fellépések, mindig nagyon komplex élményt adnak egy előadónak. Nem “csak” koncertezünk, hanem új helyeken járunk, új emberekkel találkozunk, és egymással is több időt töltünk el. Külföldön pedig sokkal nagyobb kíváncsisággal fogadnak bennünket. Legutóbbi lemezünkön népdal-feldolgozások is szerepelnek, és ennél az anyagnál a magyar nyelv is egy egészen különleges élményt jelentett a külföldi közönségnek. Itthon úgy érzem, hogy sokat kell még letennem az asztalra ahhoz, hogy a közönség igazán értékelje azt amit csinálok. Hiszem, hogy ezen az úton kell tovább mennem, és el fogok jutni azokhoz, akik szeretik a zenémet.

 

WOMANITY: Mi volt eddig a legszebb koncerthelyszín, ahol valaha felléptél?

KAROSI JÚLIA: Különleges élmény volt a Bálnában énekelni a Hidden Roots című lemezünk bemutatóján közel négyszáz ember előtt, de nagy élmény volt tavaly nyáron Zingst-ben, a Balti-tenger partján fekvő városkában fellépni úgy, hogy közben festményeket vetíttetünk Budapestről a háttérben. Izgalmas volt Brémában a Jazzahead, ahol egy hajón játszottunk, és Csehországban számos nagyon pici klubban jártunk, ahol nagy élmény volt hogy ennyire közel vagyunk a közönséghez. Egyszóval nagyon sok szép helyen jártunk már, és remélem hogy a jövőben is eljutunk még sok-sok helyre a zenénkkel.

 

szöveg: Józsa Dorottya, fotók: Várnai Enikő

jd