Szutorisz Vera hálával ébred minden reggel
90%Összpontszám
Olvasói értékelés: (2 Szavazások)
90%

Több mint tíz éve él a világ legkülönbözőbb pontjain, ma már mint holistic health and life coach dolgozik egy csodálatos helyen, Madridban. Színekben-, élményekben-, és motivációban gazdag oldalán holisztikai témákkal, nőiességünk és önmagunk teljes megélésével, félelmeink és belső limiteink felismerésével és elengedésével foglalkozik. 

Nagy Nóri, kedvenc utazó bloggerünk öt évvel ezelőtt ismerte meg Szutorisz Verát utazási blogján keresztül. Nóri épp akkor költözött külföldre, Vera gyönyörű képekkel illusztrált posztjai hétről hétre inspirálták. Az évek során figyelte, ahogy Verából, az álmodozó, útkereső anyukából elégedett, magabiztos, szakmájában elismert és sikeres health coach lett. Bár személyesen még mindig nem sikerült találkozniuk, az egyoldalú blogkövetésből lassan barátság, és izgalmas beszélgetések is születtek.

 vera1

Pontosan mivel foglalkozik egy health coach? Van erre a szakmára valami adekvát magyar kifejezés?

Magát a health coach kifejezést magyarul talán wellness mentornak, vagy egészség és életmód tanácsadónak lehetne nevezni, ő az a személy,aki feltétel nélküli szeretetteljes támogatásávalolyan pozitív változásokra sarkallja és inspirálja az embert, amelyek hosszútávon fenntarthatóak, az egyén testi, lelki egészségét szolgálják és növelik életminőségét.

Health and Life coachként arra inspirálom az embereket, hogy visszataláljanak saját belső hangjukhoz és a bennük rejlő bölcsességhez. Hogy újra képesek legyenek bízni saját intuícióikban, melyek segítségével sokkal inkább képesek kiaknázni a bennük rejlő képességeket és lehetőségeket. Ezt elsősorban különböző stressz kezelési technikák megosztásával, a személyes örömforrások felkutatásával, az egyén számára optimális táplálkozás kialakításával, és pozitív hozzáállás kultiválásával segítem elérni, amihez természetesen a kliens elkötelezettsége és nyitottsága elengedhetetlen. Hiszen a változást mindig maga az illető hozza létre. A legjelentősebb szerepe talán abban van egy coachnak, hogy olyan pozitív változásokat és jövőt segít előidézni, amire támogatás nélkül az egyén nem lenne képes.

 

Korábban egészen más területen dolgoztál, ugye? Hogy “tévedtél” erre az útra? Vagy inkább úgy kérdezem, hogy találtál rá az utadra?

Eredetileg nemzetközi HR-esként dolgoztam éveken át Magyarországon, illetve Szöulban, Dél-Koreában. A kisfiam születését követően azonban sok minden megváltozott és átértékelődött bennem, ami a tapasztalás egy teljesen új, és rendkívül izgalmas irányába vitt tovább. A New York-i Institute for Integrative Nutrition „holistic health coaching” képzését, számos holisztikus és hormonális egészségről szóló, illetve ayurvédával kapcsolatos kurzust, valamint számos theta healing képzést követően, ma azzal foglalkozom, amit igazán szeretek: coachként és theta healing konzulensként segítem és támogatom az embereket.

 vera2

Mi a legjobb ebben a munkában?

Az elmúlt négy évben azt a szerencsés és ideális helyzetet sikerült megteremtenem, hogy tényleg minden általam imádott tevékenységet bele tudok vonni a munkámba: a kreativitást, az emberekkel való foglalkozást, mély beszélgetéseket, kreatív és tápláló ételek megálmodását és elkészítését. A fotózás, az utazás, a természetjárás, az írás mind-mind a munkámhoz tartoznak. Nagyon szeretem, amit csinálok, örömmel és hálával telve ébredek minden reggel, s ezt az érzést másokkal is szeretném megosztani azáltal, hogy az embereket arra inspirálom és motiválom, hogy merjenek ráébredni álmaikra és kövessék, amit a szívük diktál.

 vera

Jelenleg Madridban éltek már több mint hat éve, és Spanyolország messze nem az első külföldi kalandotok…

Valóban, Spanyolország nem az első ország, ahol élünk. Korábban két és fél évet Szöulban, Dél-Koreában éltünk, előtte pedig Angliában, az USA-ban, Ausztráliában és Dániában is megfordultunk hosszabb-rövidebb időre – többnyire pár hónapra. Jelenleg hetedik éve élünk a spanyol fővárosban, és nagyon szeretjük, bár nem tervezzük a teljes letelepedést egyelőre – ha egyáltalán valaha is lesz igényünk ilyesmire.

 

Milyen az élet a spanyol fővárosban?

Madrid egy rendkívül élhető királyi nagyváros, gyönyörű épületekkel, sok-sok zöld parkkal; gyakorlatilag a természet kellős közepén fekszik, magas hegyekkel és mesés természeti tájakkal körülvéve. A felgyorsult ázsiai életstílusunkat követően el kellett telnie pár évnek, hogy megtanuljunk lassabban élni, s ezáltal mélyebben megélni a pillanatokat. A spanyolok alapvetően nyugodt és kényelmes életmódját, úgy gondolom, minden nyugati, stresszes embernek meg kellene tapasztalnia, még ha csak átmenetileg is.

 vera3

Ennyi év külföldi élet után valószínűleg már nálatok is erősen elmosódnak a nemzetiségi határok, és egyre kevésbé fontos szempont az, hogy valaki honnan jött. Kik váltak a madridi életetek részévé az évek során? 

Gyakorlatilag mindenhonnan vannak barátaink. Helyiek, expatek, és magyarok is, bár az utóbbiak jellemzően vegyes párok, azaz az egyik fél magyar, a másik pedig más nemzetiséghez tartozik. Igazából ennek tényleg nincs jelentősége számomra, nyitottan állok a világhoz. Az utazós blogomban is kiemelem, hogy az én olvasatomban az ember alapvetően a Földre születik, nem csupán egy adott országba és helyre. Emberek vagyunk, akiknek az értékét nem származásuk határozza meg.  Ha megvan a közös nyelv, hasonló az értékrend, vannak közös érdeklődési pontok és jó humorérzék, akkor mindegy, hogy honnan származik az ember, egy barátság nem ezen fog múlni. Mint ahogy nem is a távolságon. Az igazán jó barátaimmal, bármennyi idő is teljen el két találkozás között, mindig ugyanott vesszük fel a fonalat, ahol a legutóbbi alkalommal abbahagytuk.

 

Mit gondolsz, milyen változásokat idéz elő egy emberben az utazás, az újabb és újabb tájak, kultúrák megismerésének élménye?

Minden egyes utazás egyben egy belső önismereti utazás is. Minden hely, ország, kultúra és emberrel való találkozás gazdagít és inspirál minket. A legtöbbet magunkról sokszor éppen mások által tanulhatunk – azon keresztül, amit visszatükröznek számunkra. Nem hiszek abszolútomokban. Úgy gondolom, hogy mindenkinek megvan a saját igazsága, aminek nem feltétlen kell megegyeznie másokéval, sőt. Ahány ember, annyi szűrő, annyi látásmód és igazság. Az utazások egyben alázatra, tiszteletre és toleranciára is tanítják az embert. Megtanítják, hogy senki és semmi nem különb, jobb vagy rosszabb, hanem egyszerűen más, és ettől olyan izgalmas és különleges a világ és a benne való utazás és tapasztalás. Nekem az élmények feldolgozásához a legjobb eszköz mindig az írás volt. Azzal, hogy kiírom magamból a gondolatokat, egyúttal el is kezdem őket feldolgozni.

 vera4

Akkor biztosan ezért kezdtél el blogot írni is. Milyen folyamatokat indított el a nyilvános „naplóírás”?

Lassan kilenc éve, hogy elkezdtem blogot írni, röviddel azután, hogy Dél-Koreába költöztünk. Be akartam mutatni az országot és hírt adni a kinti hétköznapokról, mivel akkoriban még nagyon kevesen ismerték Ázsiának azon szegletét; blogot is talán hárman vagy négyen írtunk Koreáról. Ez alatt a közel egy évtized alatt rengeteg levelet kaptam, számos új ismeretséget és mély barátságot is kötöttem a blog által. Még ha azóta a témák és a forma változott is, maga az írás, mint kommunikációs eszköz megmaradt. A blogom expat életem naplója. Újabb és újabb bejegyzéseim pedig személyes fejlődésem tükrévé is váltak.

 

Néhány éve holisztikus életmód blogot  is vezetsz, illetve a weblapodon és Facebook oldaladon angolul is írsz. Biztosan rengeteg testi vagy lelki problémával küzdő nőtársunk fordul hozzád kérdésekkel. Elsősorban milyen panaszokkal keresnek meg?

A témák, melyekkel coachként és mentorként foglalkozom elsősorban a következők: nőiességünk és önmagunk teljes megélése és kifejezése számunkra autentikus módon, félelmeink és belső limiteink felismerése és elengedése, álmaink és a bennünk rejlő potenciál felismerése és kifejezése, lelki egyensúlyunk megteremtése és fenntartása, stresszkezelés, a női hormonális egyensúly – ezen belül többek között az emésztés javítása, szép bőr, haj, stabil vércukorszint fenntartása –, ayurvédával kapcsolatos témák, test-lélek-szellem egyensúlyának szerepe és fontossága, saját testünkkel és értékrendünkkel összhangban álló tudatos táplálkozás és életvezetés.

A legtöbb nő, aki megkeres, különböző hormonális egyensúlybeli problémákkal küzd, belső nyugalomra és harmóniára vágynak, szeretnék tisztábban látni életcéljaikat. A coaching során megnézzük és felfedezzük közösen, hogy mik azok a dolgok az életében, amelyekben örömét leli, és azt a felszabadult érzést adják neki, amitől igazán önmagának érzi magát. Ha a kapcsolat újra megvan belső intuitív hangjával, onnantól kezdve az illető fokozatosan elkezdi felfedezni és tisztábban érezni a saját magában rejlő fantasztikus erőket és potenciált, amelyek segítségével képes lépéseket tenni annak érdekében, hogy megteremtse azt az életet, amiről mindig is álmodott.

 

Hogy zajlik le egy coaching beszélgetés? Milyen gyakran beszélsz egy-egy klienssel, illetve átlagban hány alkalomra van szükség, mire nyugodt szívvel “elengedheted a kliens kezét”?

Minden egyes coaching beszélgetést alapvetően a kliens határoz meg attól függően, hogy mi az, amiben épp a legnagyobb támogatásra van szüksége. Általában havi kétszer beszélünk, de ha valakinek éppen hetente van szüksége rá, vagy csak három-négy hetente, akkor úgy igazítjuk a beszélgetéseink ütemét. Azt, hogy mikor áll készen egy kliens, hogy elengedjem a kezét, azt mindig neki kell éreznie. Van olyan is, aki idővel visszatér. Többek között attól is függ a dolog, hogy ki mennyire mer nagyot álmodni és mennyire eltökélt, hogy igazi és maradandó változásokat vigyen véghez az életében.