Zséda vizuális univerzuma
97%Összpontszám
Olvasói értékelés: (1 Szavazás)
97%

Egy olyan közéleti személyiségnek, aki jellemével, tetteivel hatással van a közvetlen környezetén kívül még emberek ezreire is, szinte kötelessége a pozitív életszemléletet képviselnie. Zsédánál ez nem kötelesség, hanem a látásmódjának és hozzáállásának esszenciája az élete minden területén. Nemrég megjelent kalendáriuma kapcsán hívtuk meg egy beszélgetésre.

Melyek azok a motívumai az életednek, a személyiségednek, amelyek szerinted segítettek abban, hogy sikeres énekesnő, s mindenekelőtt példaértékű nő lehess a közéletben?

Legtöbbet a munkához való hozzáállás és a szorgalom segített, amit én otthon láttam, otthonról hoztam. Én úgy gondolom, hogy ha valaki el akar érni valamit, azért sokat kell tenni. A másik nagyon fontos dolog a gondolatok teremtő ereje. Ez az élet minden aspektusára vonatkozik; a szép testre, a szép lélekre, bizonyos dolgok életre hívására, a hivatásra. Pozitív gondolatokkal, hittel és befektetett energiával elérheti az ember azt, amire vágyik.

zse

Fotó: Schumy Csaba

Elsősorban a hangod az, ami alapján azonnal beazonosíthatunk, hiszen énekesnőként mindig arra fektetted a hangsúlyt, hogy téged a zenéd miatt ismerjenek el. Az utóbbi években azonban saját kalendáriumokban is szólsz a közönségedhez.Mi inspirált, hogy belekezdj?

A legtöbb, amit ebben a szakmában elérhetünk, ha már az első lélegzetvételből, az első taktusból felismerhetővé válunk. Ez azt jelenti, hogy rajta van a zenén az előadó névjegye. Én ezt nagyon fontosnak tartom. Ugyanakkor az intenzív vizuális világ, amiben élünk, nagyon inspirál engem. Én a zenét is mindig vizualizáltam. Ezért is ügyelek mindig arra, hogy amit a hangzásban megjelenítek, az a videoklipekben, borítókon, plakátokon is úgy mutatkozzon meg.

A fotózások és forgatások számomra egy újabb kifejezési formát testesítenek meg, ahol a zene mellett még többet tudok közölni. A kalendáriumomban is mindig egy tematika köré készülnek a fotók, ezzel is hangsúlyozva az egységet; és persze ott van a funkciója is, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. Pozitív üzeneteket hordoz magában, mind a képi, mind az írott formája, és ezekkel az apró mozzanatokkal szépíti meg a tulajdonosa mindennapjait.

zse1

Hogyan kell elképzelni ezeket a kalendáriumokat? Mivel gazdagodik napról napra az, aki kinyitja?

Idén a test és lélek témák köré csoportosítottam mindent, ezért is viseli a Body&Soul címet.Az élet apró esszenciái találhatók meg benne, amitől még színesebb, még élménygazdagabb lehet az életünk. Programajánlók is vannak benne, külső-belső tekintetben is nagy hangsúly van a szépségápoláson, receptekkel is teletűzdeltük. Minden olyan komponens szerepet kap ebben a kiadványban, ami pozitív gondolatokkal tölt fel bennünket minden egyes nap.Évről évre érzem, hogy milyen súlya van egy ilyen kis kalendáriumnak.Szerencsére mindig sikerül újragondolni, új gondolatokkal megtölteni.

Miért pont a kalendárium-formát választottad a gondolataid tolmácsolásához?

Nagyon sokáig gondolkodtam, hogy hogyan nevezzük, de ez a szó áll hozzá a legközelebb. Naptár funkciót is betölt, programajánlók, gondolatok, írások, interjú, receptek is vannak benne; ezek pedig kiegészülnek azzal a hangsúlyos képi világgal, amit Zsólyomi Norbert fotós barátommal megálmodtunk.

A kérdésre válaszolva pedig, én mindig hordtam magamnál ilyen kis könyvecskéket, amibe jegyzetelhettem, felírhattam a gondolataimat, ezért gondoltam arra, hogy egy ilyen kiadvánnyal másoknak is örömöt szerezhetek.

Mivel telnek mostanában a napjaid, milyen projekteken dolgozol, hol hallhatunk énekelni?

Készül a hatodik Zséda lemez, ezzel kapcsolatban folyamatosan folynak a munkálatok, a megjelenése tavaszra várható. Az év vége koncertekkel telik, a kalendárium kapcsán közönségtalálkozókon, dedikálásokon veszek részt. Szerencsére nagyon eseménydús ez az időszak is.

(szöveg: Hangai Lilla)