Rengeteg tabut döntött meg 2017-re a női egyenjogúság évszázados mozgalma, ám egyes sztereotip tévhitek még mindig makacsul tartják magukat. Ilyen például az is, hogy az informatika – mely ma a munkaerőpiac egyértelmű húzóágazata és a pénzügyi szektoron kívül itt érhetőek el messze a legmagasabb fizetések a munkavállalók számára –, tehát az anyagi és presztízs-szempontból is magasan pozicionált informatikai szektor a férfiak világa, ahova nőknek nincs igazán belépésük. Hogy ez mekkora tévedés, azt az alábbiakban öt olyan női informatikus példáján keresztül mutatjuk be, akik nélkül ma nem volna az IT az, ami!

 

Ada Lovelace

Kezdjük mindjárt a világhírű angol költő, Lord Byron leányával, Augusta Ada King grófnővel, aki később a történelemben lovelace-i birtokai nevén híresült el. S bár édesapja neve cseng elsőre ismerősnek mindenki számára, a kis Adát csecsemő korától édesanyja egyedül nevelte, méghozzá a matematika és a logikus gondolkodás szeretetére. Az utókor őt tekinti az első programozónak, minthogy ő készítette a programokat Charles Babbage „ősszámítógépéhez”.

 

Forrás: mashable.com

 

Margaret Hamilton

Nem volt ám mindig olyan egyértelmű a közgondolkodás számára, hogy az informatika férfi munka. Mi több, a 20. század elejének gépírónői a század közepére „továbbfejlődtek” a kor technológiájának kiszolgálására, s így ők készítették a korai számítógépek lyukkártyáit. A fiatal matematikusnő diplomaszerzését követően az MIT-re került kutatni, s csakhamar a vezetőjévé vált annak a csapatnak, amely az Apollo-űrprogram szoftvereit készítette. A holdraszállás biztonságosságát is az ő programjának köszönhették, amely képes volt a komputer számára feldolgozhatatlanul sok feladat között prioritást felállítani és a kritikus pillanatban csak azokat a feladatokat elvégezni, amelyek a biztonságos landoláshoz voltak szükségesek.

 

Jean E. Sammet

Jean ugyancsak matematikusként kezdte az egyetemen az 1940-es évek végén, majd érdeklődése innen fordult a forradalmian új technológia felé. Hosszú, aktív élete során számos projektben dolgozott, a nevéhez fűződő legnagyobb eredmény pedig kétségkívül a FORMAC programnyelv kidolgozása, többedmagával pedig egy másik meghatározó, korai formális nyelv, a COBOL munkálataiban is részt vett.

 

Radia Perlman

Radia 1951-ben született, ő egy későbbi nemzedék tagja, aki már kimondottan informatikából szerezte a diplomáját. Leghíresebb találmánya az ún. STP-protokoll, amely mindenféle számítógépes hálózat működésének az alapja. Ezen kívül több mint száz(!) szabadalmat birtokol, különösen fontos a munkássága a hálózatbiztonság területén. Radia a gyerekek oktatásának ügyét is a szívén viseli, korábban kimondottan gyerekek számára készült programozás-tankönyvet is kidolgozott.

 

Forrás: youtbe.com

 

Marissa Mayer

Ez a név ismerősen csenghet annak is, aki az informatika történelmében esetleg nem, a jelen eseményeiben azonban tájékozottabb. Mayer idegsebészi tanulmányait adta fel a formális nyelvek és az informatika kedvéért a Stanford Egyetemen, kutatási területének pedig a mesterséges intelligenciát választotta. Ahogy lediplomázott, tizennégy állásajánlatot kapottneves cégektől és egyetemektől, ő azonban egy viszonylag kicsi, ám ígéretesnek tűnő vállalathoz szerződött – ez volt akkor a Google. Az okos és nagy teherbírású nő karrierje meredeken ívelt felfelé az egyre növekvő Google-nél, amely sikereit nem kis mértékben Marissának köszönhette. Pályája csúcsán átigazolt a Yahoo-hoz, ahol jelenleg a vezérigazgatói székben ül.

 

Szöveg: Dombai Dóra, Kiemelt kép: socialtalent.co

Kapcsolódó bejegyzések