Azt mondják, a legtartósabb és legértékesebb barátságok gyerekkorban köttetnek, amelyek aztán persze ezernyi veszélynek vannak kitéve, ahogy telik-múlik az idő. Egy iskolaváltás, egy külföldi ösztöndíj vagy az új közösségek befolyásoló ereje mind könnyen a barátság megromlásához vezethetnek.

De ha ez nem is következik be, még mindig ott van a párkapcsolat, netán egy-két gyerek vagy csak szimplán a tengernyi munka, amelyek ugyanúgy hátráltató tényezői lehetnek a találkozásoknak, a rendszeres kapcsolattartásnak. Persze, ezek mind az élet természetes velejárói, amelyeken muszáj lenne felülemelkedni, de a sokadik lemondott mozi, kávézás, shopping körút még a legapatikusabb felekben is sokszor kelt kudarcélményt, csalódottságot. Ez különösen akkor szembeszökő, ha az embernek kevés barátja van (bár azt mondják, ez a jobb felállás, már ha azok igaz barátok), ha ilyen szempontból vastag a telefonkönyvünk, akkor relatíve könnyen betöltjük az elmaradt program okozta űrt valaki mással.

 

Hogy egy barátság hogyan jöhet létre, arra valószínűleg nincs egy konkrét recept, hiszen sokszor teljesen mást látunk egy adott emberben, könnyen lehet, hogy a legkedvesebb barátunk más valakinek a legundokabb hárpia a Földön. Sok függ továbbá attól, hogy valaki introvertált vagy extrovertált természet-e, azaz nehezebben vagy könnyebben tud kapcsolatokat építeni, nyitni a világra, feloldódni egy idegen társaságban.

 

De persze az is igaz, hogy nem mindenki a showmaneket keresi, sőt, rengeteg embert taszítanak a harsány személyiségek. Általánosságban az iskolák után egyre kevesebb esélyünk adódik új barátságok építésére (már ha valaki nem olyan szerencsés, hogy a munkájából adódóan sok új emberrel találkozik, és van is módja velük a folytonos kontaktusra), a munkahelyen sokszor elvből nem barátkoznak egymással a kollégák, amelynek nyilván egyik oka lehet esetleg a szakmai rivalizálás. A párunk barátai új belépők lehetnek az életünkben, de például egy kapcsolaton belüli problémát igencsak nehézkes velük megtárgyalni, az ember azt inkább a saját „szövetségeseivel” szereti intézni.

 

Akkor mi marad ezek után?

A hobbink például sokat segíthet! Míg a családunkat, az osztály-vagy a munkatársainkat nem mi választottuk meg, az adottságokból igyekeztünk a lehető legjobbat kihozni, addig azt abszolút mi dönthetjük el, hogy kikkel szeretnénk eltölteni a szabadidőnket. Annyit már a legelején tudunk róluk, hogy van legalább egy közös érdeklődési körünk vagy célunk, hiszen azért járunk hétvégén a műtárgybecsüs képzésre vagy munka után a rajziskolába. Ugyanilyen potenciálisan jó barátlelőhely lehet az edzőterem is, hiszen vagy a sport(ág) szeretete vagy a lefogyni/izmosodni/egészségesen élni vágyás hozza itt össze az embereket, ez pedig máris az első közös témánk lehet, amely egy idő után egyenesen vezet majd át az élet egyéb területeire, amelyeket nem is biztos, hogy az öltözőben, hanem majd az edzőterem melletti kávézóban fogunk kitárgyalni.

Komplett baráti társaságok is kialakulhatnak egy edzőtermi klikkből, a közös nehézségek (pl.: letekerni „hegymenetben” az egy órát a spinning biciklin) összekovácsolnak, elismerést szülnek, arról már nem is beszélve, hogy azt mondják, az ember igazi arca sportolás közben mutatkozik meg. Közvetlen, őszinte helyzetet teremt továbbá az is, hogy nem a legelőnyösebb formánkban látnak itt bennünket a társaink, izzadtan, csapzott hajjal, lefolyt sminkkel egy olyan belső körbe engedünk nekik bepillantást, ahova talán még a családunknak és a régi barátainknak se, hiszen nem szoktak minket így, önnön valónkban/a leggázabb külsővel látni.

Egy új közösségben mindannyian (na jó, azért nem mindenki) félszegek vagyunk, igyekezzünk azonban ezt legyűrni, kérjünk bátran segítséget, akár a gépek beállítást, akár a feladatokat illetően a társainktól, a pszichológusok azt mondják ugyanis, hogy a segítségkérés vízválasztó lehet egy személyes relációban (mivel mindig valamely hiányosságunkat mutatjuk meg vele), a segítségadóban pozitív érzetet kelt, hogy tőle várnak valamit, megbíznak benne. Abban viszont az AllYouCan Move tud Neked segíteni, hogy hogyan ismerkedsz meg minél több közösséggel! Az AYCM SportPass-nak hála több mint 500 sportlétesítményt vehetsz igénybe, tesztelheted a szolgáltatásaikat és persze az embereket is, esélyt adva magadnak, hogy a szálkásodás mellett új barátokra is szert tehess!