Etikett iskola - illemtani gyorsteszt
64%Összpontszám
Olvasói értékelés: (8 Szavazások)
64%

Csak Ön után! – vagy előtt!? Fantasztikus kezdeményezésnek tartjuk az Etikett Iskolát, ahol már kisgyermek kortól megtanítják a megfelelő viselkedés alapjait. A kurzus célja, hogy megközelítsék azt az ismeretminimumot, mely alapján egy fiatal a legkedvezőbb első benyomást keltve indulhat el a felnőtté válás útján.

 

Honnan érkezett a gondolat, hogy egy ilyen iskolát alapítson?

A Külügyminisztérium Diplomáciai Protokoll Főosztályán dolgoztam diplomataként. Feladataim közé tartozott a hazánkba akkreditált külföldi képviseletekkel való napi kapcsolattartás, valamint a magas szintű látogatások megszervezése. Így az illemtani és protokoll szabályok számomra evidensek, hiszen az életem részét képezik.

Azonban a felnőtt generáció számára már nem azok, hiszen évtizedekig nem volt napirenden az etikett oktatás. Jelenleg még az igényt kell kialakítani a szülőkben, fiatalokban és bizonyos idő, míg a jelen generáció felismeri ennek a fontosságát. Nagyon örülök annak, hogy a legtöbb gyermek nem szülői rábeszélésre vesz részt a tanfolyamon, és hogy nagyon élvezik az órákat, nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk.

 etikett

Kanadában született és élt. Lát hasonlóságot a fiatalok nevelését, viselkedését illetően?

A gyermekek nevelése a családban, oktatási intézményekben történik, nem tudnék jellegzetes vonásokat országonként felsorolni. Egyedül a skandináv országokra illetve Hollandiára jellemző egyfajta liberális szemlélet ebből a szempontból.

Az etikett, illemtan korábban hozzátartozott az elit neveléshez. Mi a véleménye a jelenlegi generációt illetően? Az illemtan hiányzik az oktatásból?

Igen, rengeteg az ilyen hozzászólás, hiányolják az iskolából az ilyen jellegű oktatást. A Brit Iskolában már tanítunk, az Amerikai Iskolában szeptembertől indul a képzés. Több gyermeket hoznak fel vidékről hetente, ezért nagyon szeretném megoldani a nagyobb vidéki városokban is a képzést. A mai gyerekek túlterheltek, így valóban egyszerűbb lenne, ha az etikett oktatás iskolai keretek között történne.

Egyrészt szerencsés vagyok, mert tanultam etikettet, protokollt, másrészt így még nagyobb a kontraszt a sok udvariatlanság miatt, amit nap mint nap tapasztalok. Önök min szeretnének leginkább változtatni?

Mindig védelmembe veszem a gyerekeket, mert személyes tapasztalatom, hogy szeretnének ők tiszteletteljesen viselkedni, csak legtöbbször nem tudják, miként tegyék. Aktívak az órákon és a tanfolyam vége felé feltűnően magabiztosabbak, figyelnek a tartásukra és megértik, hogy az újonnan szerzett tudás a hasznukra fog válni a jövőben.

Megváltozott felgyorsult világunkban a szülőket, nevelőket sem lehet kizárólagosan hibáztatni, akármennyire is szeretnénk, hogy gyermekünk jól nevelt legyen, nem mindig jut időnk rá. A mostani tizenévesek szüleinél elmaradt az etikett oktatás, ismereteik részben családi értékeken, részben innen-onnan felszedett tudáson alapulnak. Ezen szeretnénk változtatni.

 

  „A jó modor olyan kapukat is kinyit, amelyeken a legjobb iskolázottság hiába dörömböl.” Clarence Thomas

 

Tanulóik játékos, laza szellemben kapják meg az információkat, mégis a jövőt tekintve hatalmas előnyre tesznek szert az érvényesülés során!

Bizonyított tény, hogy hét másodperc alatt kialakul bennünk egy kép valakiről, ezért nagyon fontos, hogy milyen benyomást keltünk az első találkozáskor. Az etikettet ismerő ember automatikusan jobb benyomást kelt. Több éltanuló fiatalt ismerek, akik nagy valószínűséggel nem szerepelnének jól egy egyetemi felvételin vagy állásinterjún. Óriási verseny van ma a fiatalok között, nem csak a tehetség és a tudás számít. Az illemszabályokat ismerő fiataloknak sokkal magabiztosabb a fellépése, jobban tudnak az új helyzetekhez is alkalmazkodni.

 etikett1

Mik a hosszú távú tervek, törekvések?

A cél, hogy minél szélesebb rétegekhez eljusson az etikett oktatás. Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk ennek érdekében.

ETIKETT KVÍZ ITT! – Biztos vagy magadban? (x)