plakat tömöritett

Harmadikként a pedagógus kategória négy döntősét mutatjuk be. Ismerjétek meg először Lencsés Jánosnét, vagyis Szilvi nénit, aki a csömöri a 3. d. osztály tanítójaként egyedülálló utat választott, hogy megszerettesse a gyerekekkel az olvasást. Motivációja mögött személyes történet húzódik, családjában is előfordultak olvasási nehézségek.

Szilvia pontosan tudja, hogy az értő olvasás minden későbbi tanulás alapja, így pattant ki a fejéből egy remek kezdeményezés. Ő az ötletgazdája az „Év olvasója” programnak, ami a Mátyás Király Iskolában évek óta kiválóan működik. Lényege, hogy a gyerekek az általuk kiválasztott, elolvasott, és a tanító néninek elmesélt könyvek után pontokat kapnak, s a legtöbbet összegyűjtő diák az „Év olvasója” elismerésében részesül.

lj2

Természetesen sokkal többről van szó, mint egy versenyről, a Szilvi néni ölébe kuporodó mesélőt a többiek is lelkesen hallgatják, s miközben életre kel egy-egy történet, máris többen kedvet kapnak a könyv elolvasásához. Miközben talán észre sem veszik a gyerekek, hogy tanulnak, szókincsük látványosan gyarapszik, gazdagodik tudásuk a világról és a közösséget is összekovácsolja a közös élmény. Az olvasás szeretete ragadós, a gyerekek és a szülői közösség aktív munkájával már Jótékonysági futást is szervezett az osztály az iskola könyvállományának gyarapításáért. „Gyere, fuss velünk a mesék birodalmába“ mottóval indított jó ügyük során nem várt eredményt sikerült elérniük, fél millió forintnál is több adományt gyűjtöttek.

 

Érdemes követni az Aranyanyu közösségi oldalát is, ahol érdekes hírekkel, kulisszatitkokkal, játékokkal és értékes nyereményekkel várnak titeket. A szavazás végén a www.aranyanyu.hu oldal szavazófelületén keresztül voksolók között egy tabletet sorsolnak ki, öt szerencsés pedig együtt izgulhat a döntősekkel a november 10-i Richter Aranyanyu Díj ünnepélyes díjátadó gáláján, ahol fény derül a négy közönségdíjas, a négy zsűri díjas és a Ridikül különdíjas Aranyanyu személyére.