Sokan ismerjük azt az érzést, amikor az egész napos ülőmunka után fájó háttal és nyakkal alig várjuk, hogy hazaérkezzünk és kényelembe helyezhessük magunkat a kanapén. Pedig ilyenkor biztosan nem a testünknek van szüksége pihenésre, hanem az agyunk vágyik egy kis nyugalomra. Találtam egy olyan mozgásformát, ami az ülésben megfáradt izmaimat  szuperül helyre teszi, mindemellett pedig szellemi kikapcsolódásul is szolgál és ha egyszer kipróbálod, teljesen rákattansz.

 

Joseph Pilatesről, a megalkotójáról kapta a nevét ez a sport, ami ötvözi a nyugati és a keleti mozgáskultúra eszközeit. Hasonló a jógához, mivel itt is nagyon fontos a helyes légzés, a test és lélek egyensúlyba helyezése. Számomra a jóga lassabb volt, itt jobban megmozgattuk a mélyizmokat a gyakorlatok pár másodpercig történő kitartásával, a kevesebb ismétlésszám pedig dinamikusabbá tette a folyamatot.

Az órát bemelegítéssel kezdtük, testünk átmozgatása közben a légzésünk felett is átvettük a kontrollt. Fontos volt arra figyelni, hogy melyik mozdulatnál veszek levegőt és mikor fújom ki, ez adta  a flow érzést, valamint az alacsony ismétlésszám, hiszen minden mozdulatsort nagyjából öt-hatszor végeztünk el, de azt nagyon pontosan kellett végrehajtani. Annak ellenére, hogy először vettem részt ilyen típusú órán teljesen követhető volt és nem éreztem késztetést arra sem – ami egyébként lássuk be, elő szokott fordulni-, hogy percenként az órára nézzek, mennyit kell még kibírnom a végéig.

Be kell ismernem, hogy amikor az óra végéhez közeledve plankhez és fekvőtámaszhoz hasonló pózokat kellett kitartani, akkor azért meg-megremegett a kezem, de hősiesen sikerült végig csinálnom. Az óra végét jelentő mini relaxáció után pedig testileg-lelkileg feltöltődve hagytam el a termet, megállapítva, hogy ezt minden irodai munkát végzőnek kötelezővé kellene tenni.

 

A Pilates előnyei

  • Segít megelőzni és legyőzni a hátfájást, javítja a tartást a mélyizmok erősítésével
  • Kíméli az izületeket, a lassú és kontrollált mozgás minimális megerőltetéssel jár az ízületek részéről
  • Megtanít koncentrálni a légzésedre és a testedre, arra, hogyan kombináld a kettőt az egyensúly eléréséhez
  • Javítja a sportteljesítményed a tudatosság növelésével és az izmok erősítésével
  • Hajlékonyabbá tesz, egy brazil tanulmány szerint 20 Pilates óra után 19,1%-al voltak hajlékonyabbak a kutatásban résztvevő nők
  • Nagy túlsúllyal, alacsony edzettségi szinttel is el lehet kezdeni
  • Nagyon jól formálja a hátat, feneket, hasizmokat és a kart, szálkásít
  • Nem okoz nagyon erős izomlázat, ellenben olyan izmaidat is elkezded érezni, amiknek létezéséről eddig nem is tudtál
  • Hozzásegít ahhoz, hogy a tartásod újra egyenes és szép legyen

 

Néhány klassz helyszín országszerte, ahol kipróbálhatod:

 

Gilda Max Allee, Budapest

Az Allee-ban lévő terem 0-24 órás nyitva tartásával remekül kezeli a “nincs időm elmenni edzeni” kifogást. A jól felszerelt teremen kívül rengeteg csoportos óra közül válogathattok, heti két alkalommal várják a Pilates szerelmeseit.

flex

 

  

Anita Fitnesz és Szépségszalon, Debrecen

 Az igazán családias hangulatú szalon munkatársai igyekeznek mindenkinek egyedi kezelést biztosítani és ez a kedvesség és szakértelem visszaköszön az elégedett visszajáró vendégek során.

 

A Fitness Vác, Vác

Aki még bizonytalan abban, hogy számára ideális-e a Pilates, annak nagyszerű helyszín lehet a váci A Fitness, mivel itt az első alkalom mindenkinek ingyenes. Nem csak az 1400 m2-es nagyságú terület, hanem az órák sokszínűsége is csábítóan hangzik és kipróbálásra ösztönöz.

 

Fitt Woman Fitness, Kecskemét

A kecskeméti terem küldetése, hogy minden nő jól érezze magát kortól, testformától függetlenül. A konditermen, fallabdán, szaunákon és különböző testformáló gépeken kívül természetesen lehetőség van különféle csoportos órákon, többek között pilatesen is részt venni.

 

Oázis Szeged Rehabilitációs Központ, Szeged

A központban a testedzés mellett többek között szakorvosi vizsgálatok, rehabilitáció, gyermekek mozgásfejlesztése is folyik, amit nem csak a helyiek számára kívánnak nyújtani, de nagy hangsúlyt kap az egészségturisztika. Ennek megfelelően szállást is tudtok foglalni, ha több napot szeretnétek eltölteni és nem a városban laktok.

oazis

 

Fitnexx Premium Fitness Club, Pécs

Igazán nagy a kínálat a csoportos órákból, ugyanis 3 teremben zajlanak egyszerre a foglalkozások. Az alsó teremben főként magas intenzitású és alakformáló, a funkcionális teremben TRX, a felső teremben pedig a jóga, gerinctorna és pilates jellegű órákat lehet választani.

 

Bella Signora Fitness Női Stúdió, Tatabánya

Tatabánya családi házas környékén található a stúdió, ami kizárólag hölgy vendégeket fogad, így a szemérmesebb sportolni vágyók is megtalálhatják számításaikat.

 

B-M Fitness, Eger

A Baba-Mama Fitness remek választás a kismamáknak, hiszen a létesítmény azért jött létre, hogy mozgáslehetőséget biztosítsanak a várandós és kisgyerekes anyukáknak és csemetéiknek. A torna alatt igénybe vehető gyermekfelügyelet, szabadtéri edzésekkel és különböző családi programokkal színesítik a napi edzéseket.

 

aycmujjj

 

Szöveg: Józsa Dorottya, nyitókép: pixabay.com

 jd