Ilyen izgalmas márkákkal találkozhatsz a FASHION&DESIGN szektorban a WOMANITY FESZTIVÁLON! Nádasdi Katalin és Farkas Imola dizájnerek mindketten a MOME kötő szakán végeztek, s már az egyetemi évek alatt beleszerettek e holmik pillecukor-puhaságú világába. Ebből a szenvedélyből született a Pipetta Knitwear, amely friss lendületével és páratlan esztétikai érzékével messze túlmutat a szarvasos pulcsik jól ismert világán.

 

Egyből a kifutóra

A Pipetta Knitwearnek már a születése is rendhagyó volt abban az értelemben, hogy esetükben nem évekig tartó előkészületek és gyötrő stagnálás után érett be a tervezők munkájának gyümölcse, hanem egy kivételes bemutatkozási lehetőségnek köszönhetően egyből berobbantak a köztudatba a hazai divatszcéna ígéretes, új szereplőiként.  Gyakori, hogy egy hazai dizájnmárka mögött nem csupán egyetlen ember áll, hanem kettő vagy akár több tervező összpontosítja kreatív energiáit egyazon név alatt.

Katalin és Imola együttműködése azért izgalmas, mert bár saját bevallásuk szerint szoros baráti kapcsolat fűzi őket össze, s a fontos kérdésekben egyetértésben, közösen hozzák meg a döntéseket, az alkotói szuverenitásukat azáltal őrzik meg, hogy a tervezés során tökéletesen önállóan gondolkodnak.

Beszélgetésünk alatt Katalin a legtöbbször a szabadságot emlegette mint kiemelten fontos értéket, a munkamódszerük kapcsán is ez kerül elő. „A kollekciók tervezése külön történik, ezt a döntést a szabadságunk fenntartása miatt kellett meghozni. Szabadon dolgozunk, így akadálymentesen tudunk összedolgozni” – állítja Katalin. Az önálló tervezés eredményét a jelenlegi kollekciójuk példájával szemlélteti, melyben az Imola tervezte darabok dúsan hímzett, etnikus ruhadarabok, míg a Katalin munkáiból összeálló kollekció ennek épp az ellentéte, nagyon formai és szigorúan minimalista.

 

 

Esztétikum és ergonómia

A Pipetta Knitwear nem öncélú textilipari műremekeket tervez, a dizájnerek fontosnak tartják, hogy a hozzáadott esztétikai érték és a tömegdaraboktól eltérő, izgalmas formavilág mellett a hétköznapi életben is hordható termékeket hozzanak létre, amelyek valóban megtalálják a maguk értő közönségét. A funkció jelöli ki tehát a kereteket, amin belül azonban hatalmas utat járnak be, míg egy gondolatból kész termék válik, derül ki Katalin elbeszéléséből: “Minden tervezési folyamat más és más, így a kollekciók kiindulási pontja is eltérő. A kollekciók egymást követően, vagy éppen az egymásutániságból jönnek létre, ez attól is függ, hogy az előző kollekció tervezésekor még maradt-e izgalmas, továbbgondolható formavilág.”

 

 

Katalin és Imola szívükön viselik a törzsvásárlóik igényeit, ezért nem példa nélkül való az, hogy tanácsadással segítik a vevőiket, sőt a kollekció darabjait igény szerint méretre is alakítják. Ennél teljeskörűbb szolgáltatás és rugalmas hozzáállás ebben a szcénában aligha várható, ennyi hozzáadott érték mellett pedig joggal tarthatjuk kiemelkedőnek a Pipetta Knitwear ár-érték arányát is, amely ugyancsak nem elhanyagolható szempont.

A kötött holmik világa mindenkit rabul ejt, aki szereti az anyag pihe-puha érintését, a nagyvonalú formákat és azt a szívderítő melegséget, amit ezeknek a ruhadaraboknak már a puszta látványa is ont magából. Kíváncsiak voltunk azonban, hogy miért vonzódik ehhez a technikához egy profi tervező, Katalin válasza pedig a professzionális szemlélet mellett is sugárzóan lelkes: “Nagyon vonzó a kötésben, hogy már a kötőgépen belűl formázható az idom, formailag is izgalmas, kötéstechnikailag is rengeteg lehetőség van benne. A kelme textúráját kedvünkre változtathatjuk és a színkeverés is rengeteg variációra ad lehetőséget.”