Gondolkodtál már azon, hogy hány értékes fotó hánykolódik cipős dobozokban és a fiókok alján? A nagyszüleink hétköznapjait megörökítő fotográfiák, a szüleink balatoni nyaralásai, régi osztálykirándulások, az esküvői képek, a gyerekek fotói. Néhány év múlva, amikor egyre halványabbak, vagy már segítség nélkül felidézhetetlenek lesznek, szívesen nosztalgiáznánk egy olyan album felett, ami nem csak sorba rendezi a képeket, de a történetet is elmeséli.

A scrapbookozás nem csak egy hobbi, puszta elfoglaltság. Egy gondosan összeállított, lélekkel és szívvel átitatott album sokkal többet jelent puszta tárgyiasult emlékeknél. Egy ilyen gyűjtemény lehet később családi ereklye, könnyfakasztó ajándék, vagy a szeretetünk záloga.

„Nászajándéknak egy fotóalbumot szerettem volna készíteni az édesapámnak, bő hét évvel ezelőtt. A fotók és a téma adott volt, csak nem tudtam hogyan álljak neki. Az ajándékkészítésre volt szűk két hetem, és az az igazság, hogy gyorsan le is akartam tudni az egészet. A neten keresgélés közben akadtam rá külföldi oldalakon a scrapbookra. Lenyűgözött a vizuális látvány, ahogy a fotók kiegészítéseként mindenféle színes díszítőelemet használtak, mindezt a fotókhoz tartozó sztori egészítette ki, és úgy éreztem idegenként is beleláttam az alkotó múltjába, lelkébe.  Minden scrapbook oldalt percekig bírtam csodálni.

Az ajándék végül egy kézi kötésű posztó album lett, aminek a belső oldalait képszerkesztővel szerkesztettem, és egy helyi nyomdában nyomták ki nekem, egy példányban. Az ajándék elkészült, könnyes örömet okoztam vele, engem pedig sodort magával tovább az ajándékozás hatása.

Szerettem volna a saját családom mindennapjait is albumokba rendezni, de nem a hagyományos genothermes fotóalbum stílusban, hanem úgy, hogy abban benne legyen a szívem és a lelkem is. A scrapbook pont erre való, de az igazi értékére csak idővel jöttem rá. Az csak akkor mutatkozik meg, amikor érzékeljük az idő múlását, és a meghalványult emlékfoszlányokat megpróbáljuk az emlékezetünkben összeragasztgatni. Szerencsés az, akinek van mit visszalapozgatni, mert időben gondoskodott róla. Ilyenkor minden egyes albumoldal segítségével újra átélhetjük azokat a pillanatokat, érzéseket, illatokat, amiket akkor, abban a percben éltünk meg, amikor a kép készült.” – mesélt Bíró Ági a Scrapfellow megálmodója.

sf-agnes-biro_

„A te életed a jövő generációjának a múltja, aminek ismerete drága kincs.”

Erőfeszítés és energia kell hozzá, másképp nem működik. A scrapbook oldalakat ugyanis egyenként meg kell tervezni, és a tengernyi kínálkozó díszítőelem közül ki kell választani azt, amely valóban visszaadja a hangulatát az élménynek. Ahogy az oldalak összeállnak, úgy a borító is a mi kezünk munkája lesz, így leszünk részei egy hosszú folyamatnak. Vannak olyan albumok, amelyek hónapokon át, műgonddal és koncentrált odafigyeléssel készülnek, ellentmondást nem tűrően.

Ha valaki ezt az elfoglaltságot szeretné az élete részévé tenni, már nincs nehéz dolga Magyarországon sem. Ugyanis, nagyon sok hazai webáruházból, de akár külföldről is beszerezhetjük hozzá a szükséges elemeket.

„A Scrapfellow nem egy katalógusáruház, ahol az amerikai scrapbook ipar garmadát sorakoztatjuk fel. Magyar alkotóknak, magyar termékeket tervezünk, és gyártunk. Én magam is aktívan scrapbookozom, így érzem, tapasztalom, hogy mire van az alkotáshoz szükség. Ha ez nem lenne elég, a magyar scrapbookos alkotóközösséggel is napi kapcsolatban vagyunk az interneten keresztül, ezért folyamatosan olyan termékekkel tudunk szolgálni, ami maximálisan a vevőink igényeire épül.

Magyarországon, egyedülálló módon, minden hónapban egy komplett, tematikus alkotócsomaggal rukkolunk elő a KitKlub előfizetőink számára. Ezekben a KitKlub csomagokban általunk tervezett és gyártott exkluzív papírok és díszítőelemek széles választéka található, amelyek bőségesen kielégítik egy hobbi alkotó havi igényeit. A KitKlubot bátran ajánljuk teljesen kezdő scrapbookosoknak is, hiszen így az alapanyagok összeválogatásával nem kell időt pazarolniuk, és az alkotás során is garantált a csodás eredmény, hiszen a csomagban minden mindennel passzol.” – mesélt Ági lelkesen.

SZTORI-kit09

Ha bizonytalan lennél: online workshopok

Ágiék vallják, mindig jó tartozni valahová, ahol közös az érdeklődési kör. A scrapbookozás ugyan nem egy bonyolult hobbi, de kezdőként magabiztosabban érezheted magad, ha van valamilyen támpontod. De az is igaz, hogy ez a kreatív elfoglaltság is folyamatosan változik, mindig jönnek újabb technikák vagy alapanyagok.

A KitKlub előfizetőknek online hozzáférése van az aktuális téma tanfolyami felületéhez. Témakifejtéssel, indító ötletekkel, támogatással, inspirációkkal segítik egymást a scrapperek. Ez pedig hozzásegíti a tagokat ahhoz, hogy egy komoly közösség alakuljon ki, ahol már nem csak a közös hobbi köti össze a tagokat.

A Scrapbook Alapok Kezdőknek tanfolyamon minden apró fortélyt elsajátíthatsz az otthonod kényelméből. Megtanulhatod a scrapbook művészeti alapjait, színkezelést, elrendezéseket, különböző technikákat, albumkötési módokat, melyeket videók, és leírások segítségével adnak át. A tanfolyam online felületén öt scrapbook oktató várja folyamatosan a hallgatók kérdéseit.

Ezeken kívül mindig vannak időszakos projekt tanfolyamok is a Scrapfellow-nál, az egyszerűség kedvéért online formában. Itt lépésről lépésre megtanítják neked egy adott tervezet elkészítését; ilyen például a Gyerekszáj album vagy a Régi könyvben scrapbook album.

ez-motival01

Ági büszkén mutatott nekünk néhány véleményt is, amelyből a kedvencünket szeretnénk idézni.

“Újra gyereknek érezhetem magam, hiszen nincsenek szabályok, nem kell klisékhez alkalmazkodni. Sokszor úgy ülök neki, hogy nem tudom, mi lesz a végeredmény. Ez az érzés felszabadít. Én ezért szeretem.” – M-G. Ilona

 

(X)

(szöveg: Hangai Lilla)

Kapcsolódó bejegyzések