Magas színvonalon rajzolni, festeni, tervezni nem valamiféle velünk született tehetségtől vagy a múzsa misztikus csókjától függ, állítja W. Wieger Mariann, aki a WWM Stúdió Rajziskolában mindenkinek lehetőséget ad arra, hogy előhívja magából a kreatív alkotót. Szeptember 16-án, a IV. Womanity Fesztiválon ők is ott lesznek a 70 TOP női-családi márka között.

 

Alkotni sosem késő

Óvodás korunkban a legtöbben szerettünk rajzolni, a szerencsésebbeknek a szülei meg is őrizték az akkori firkált fecniket, amelyek ma a gyerekkorunk emlékezetének hordozói. A szüntelen ceruzával kaszálás mellett valóságos ünnep volt, amikor előkerült a vízfesték vagy zsírkréta – ritka esetekben, vagy idősebb korban már a tempera –, szobrász-ambícióinkat pedig a lehetetlen színűre összemaszatolt színes gyurma, esetleg a hagyományőrzés és az egyszerűség jegyében ennek házi „só-liszt” változata szolgálta ki.

 

 

Egyesek az iskolában az alsó tagozatban még belekóstoltak valami szakkörbe, mások már a technika órákon is csak kínlódtak, mert időközben valahol elveszett a puszta alkotás önfeledt élvezete. Felnőttként pedig már eszünkbe sem jut ez a lehetőség a kevés szabadidőnk eltöltésére – holott hobbicélból is kiváló, idegsimító és endorfin-termelő tevékenység a nyugodt, ráérős alkotás. Emellett a szem-kéz koordinációnk is javul és a vizuális gondolkodásunk is fejlődik.

 

A WWM Stúdió küldetése az, hogy azoknak a hobbistáknak is teret adjon az alkotásban való elmélyülésre, akik nem kívánnak professzionális képzőművészekké válni.

 

W. Wieger Mariann hiszi, hogy valóban bárki képes elsajátítani a rajzolás, a festés és a tervezés mikéntjét, s nemhogy hátrányt jelentenek a ceruza és festőállvány nélkül eltöltött éveink, hanem egyenesen segít a kezdeti gyors előrehaladásban az, ha nincsenek prekoncepcióink és a nulláról indulva, Mariann gondos szakmai vezetése mellett tudunk fejlődni az általunk választott művészeti ágban. „A Rajziskolám célközönsége változatos, minden korosztály képviselteti magát” – állítja, miközben vég nélkül sorolja a különféle csoportos tanfolyamokat, amelyek nyitva állnak az érdeklődők előtt, legyen szó akár az olyan folyamatosan órákról, mint az alapozó módszertan, vagy a haladóknak szóló festészet, grafika és formatan, akár az igény szerint szerveződő bőrdíszműves-kurzusról, vagy a negyedévenként induló divat témájú tanfolyamról.

 

Fókuszban az egyéni fejlődés

A WWM Stúdió koncepciójában központi helyen szerepel az egyéni ütemű fejlődés elősegítése. Mariann állítása szerint a csoportos órákon is egyénre szabottan történik az oktatás, hiszen ez biztosítja a tanfolyamok sikerességét. Lehetőség van ugyanakkor olyan foglalkozási formára, amelyek az intenzív tudásátadással vagy speciális időpontokban történő óraadással operálnak, s a hagyományos csoportos tanulás kereteibe nem férnének bele, ellenben nagy igény jelentkezhet rá például egy felvételire való felkészülés idején. Ilyenkor maradéktalanul egyénre szabottan, saját ütemben adja át Mariann az elsajátítandó tudást a hallgató speciális céljainak megfelelően.

 

 

A legnépszerűbb tanfolyamok között – az alkotóművészetben és a formatervezés világában egyaránt a legfontosabb tájékozódási pontokat bemutató – alapozó kurzust találjuk, ezután pedig az erre épülő haladó kurzusok, valamint a divat témájú tanfolyamok a legnépszerűbbek immár huszonhárom éve. Ez nem csoda, hiszen hol máshol kapunk laikus érdeklődőként lehetőséget arra, hogy a divatvilág alkotófolyamatainak teljes skáláján végigzongorázzunk, a motívumok papírra vetésétől a divatbemutatókig?