Múlt csütörtökön egy estére megállt velünk az idő. Részt vettünk a Richter Aranyanyu díjátadó gáláján, amely a magazinoldalon is bemutatott 16 nagyszerű nő ünnepléséről szólt. Általuk pedig a korábbi Aranyanyukat, a díjra valaha jelölt hölgyeket és azokat is ünnepeltük, akik bármilyen segítő szakmában “csupán” csendben teszik a dolgukat, nap mint nap. Képgalériánkban a gála számunkra legemlékezetesebb pillanatait mutatjuk meg.

 

  1. A zenéről – saját szerzeményeikkel – a sérült és ép muzsikusokból álló Nem Adom Fel Együttes gondoskodott. Egyszerre szép és mély tartalmú, mégis populáris, fülbemászó dalaikkal keretbe foglalták a gálát, és megadták az összetartozás igazán semmihez sem fogható érzését.

1

 

2. A 6. Aranyanyu díjátadó ünnepséget a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, Bogsch Erik nyitotta meg, aki egy vele megesett humoros történettel csalt mosolyt a közönség arcára.

2

 

3. A Richter Aranyanyu Díj zsűrije. Csupa hivatásában sikeres nő. Balról jobbra: Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója, Dobó Kata színésznő, a díj két alapítója,  Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője és Rácz Zsuzsa író, valamint Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó. Frappáns-megkapó mondataik tették igazán személyessé az estét, akárcsak a programhoz idén műsorvezetőként csatlakozó Jakupcsek Gabriella, aki saját bevallása szerint sosem tudta még megállni az Aranyanyu díjátadóit sírás nélkül.

3

 

4. „Nagyon érzékeny vagyok, szociálisan is… ” –  így hangzottak a szociális területen dolgozók kategóriájában zsűridíjas, Tóthné Mikulás Veronika első szavai a díj átvételekor. A hajdúböszörményi idősek otthonának idősgondozója korábban harminc évig dolgozott gyártósoron, ezután döntött úgy, hogy szeretne segítségre szoruló emberekkel foglalkozni. Kevesen hittek benne, de ő keményen tanult, és ma már ő hoz fényt ápoltjai mindennapjaiba. A kategória közönségdíjasa Mester Gyöngyi munkavállalási tanácsadó lett. Ő az, aki képes visszaadni a hozzá kerülő munkanélküli emberek önbecsülését, tenni akarását azzal, hogy hozzájuk méltó munkát talál számukra.

4

 

5. A pedagógus kategóriában a zsűri – itt Dobó Kata tolmácsolásában – Zémann Erika vezetőedzőt díjazta. A ritmikus sportgimnasztikát oktató Erika “különleges képessége” abban rejlik, hogy kizárólag pozitív megerősítésekkel motiválja növendékeit. Mint példája is mutatja, ez a versenysportban is működik. A kategória másik díjazottja, a közönségdíjas Kovács Nikoletta Erikához hasonlóan a támogató, odafigyelő, bátorítói szerepben hisz, és persze a sok játékban. A budapesti Kontyfa igazgató-helyettese és élménypedagógusa mind a 600 „gyerekének” tudja nevét, ahogyan azt is: ki az, aki éhesen érkezett az iskolába, így mindenek előtt reggelire van szüksége.

5

 

6. Az egészségügyi szakdolgozó kategória közönségdíjasa Garai Erzsébet, a kiskunfélegyházi Dialízis Központ főápolója lett, akiért az egész város egy emberként szorított. A kép úgy gondoljuk, hogy önmagáért beszél, talán csak azt jegyeznénk meg: a kisfilmben feltűnő ápoltak éppen olyan csodálattal és elismeréssel tekintettek Erzsébetre, mint az őt Aranyanyuvá “avató” Rácz Zsuzsa. A zsűri díját Dr. Némethné Dr. Ignácz Andrea kapta, aki valóságos intézménnyé, közösségi térré tette az általa vezetett nagykanizsai Király Gyógyszertárat.

6

 

7. Szintén egy olyan pillanat, amit nem is szeretnénk szavakkal elrontani. A képen Mágoriné Sinka Eszter körzeti nővér, a Ridikül Magazin különdíjasa és férje látható.  Eszter – aki a legtöbb jelölést kapta – nem ismer lehetetlent, ha a betegekről van szó, így történhet meg, hogy akárhová megy, korábbi páciensei követik. Eszter munkaidőn kívül is rengeteget tesz. Nem csak az idős pácienseit látogatja meg és segít nekik a házimunkákban, hanem azt a hatgyermekes családot is, ahol elveszítették az édesanyát: bevásárol, főz nekik, és ami talán még fontosabb, támasz a bajban.

7

 

9. Az orvos kategóriában Dr. Schill Beáta neonatológus vehette át zsűri díját. Beáta miközben az alig 50-60 dekás koraszülött babákat szoktatja a “kinti” világhoz,  mindent megtéve értük, azon is fáradozik, hogy ebben a nem várt, ijesztő helyzetben a szülők – az apukák is! – valóban szülőkké válhassanak. A kategóriában elsöprő többségben nyert, a kezdetektől a listát vezető Dr. Rovács Melinda gyermekorvosaki a szavazatok 54 %-át kapva lett közönségdíjas.

8

 

10. Az Aranyanyuk történetei nem a díjak átvételével kezdődnek, és nem is ott érnek véget. Évekkel ezelőtt ismerhettük meg egy mozgásképtelen csecsemő történetét, akit szülei a kórházban hagytak. A 2013-ban, egészségügyi szakdolgozó kategóriában Aranyanyu-zsűridíjas Szabolcs Judit nemcsak gyógytornászként segítette őt, hanem befogadó családot is talált a babának. Úgy, hogy ő is saját gyermekeként szereti, hiszen mint mondta, az első mosolyával elrabolta a szívét. A ma már 21 esztendős lányt idén a gála díszvendégeként köszöntötték. Ő Adámi Zsanett paralimpikon, aki negyedik helyezést ért el Rióban 100 méteres hátúszásban.

9

 

11. Szívünknek különösen kedves Balogh Enikő, a Debreceni Egyetem orvostanhallgatójának példája, akivel a III. Womanity Fesztivál előrendezvényén személyesen is találkozhattatok. Enikő fiatal kora ellenére máris rengeteget tett azért, hogy a beteg gyerekek mindennapjait, gyógyulását megkönnyítse, és egész életét az orvoslásra szeretné feltenni.

10

 

A különdíjakkal együtt az elmúlt hat év során összesen 46-an vehették át a Richter Aranyanyu Díjat munkájuk méltó elismeréseként.

A borítóképen a Richter Aranyanyu Díj zsűrije és idei díjazottjai láthatók.