Tehetséges filmes szakemberek, izgalmas show, remélhetőleg magyar siker, pompa és csillogás. Alig várjuk a hoollywoodi Dolby Színházban a 88. Oscar-díj átadást!

 

Már csak pár nap, és elérkezik a filmesek nagy eseménye. A díszlet épül, a forgatókönyv órákon belül véglegesedik, az előadók próbálnak, a színészek izgulnak, ahogyan mi is. Egy hét alatt, február 23-ig online és postai úton adhatták le az illetékesek a szavazataikat, azóta egy neves amerikai könyvvizsgáló cég alkalmazottai összesítik a voksokat, és készítik azokat a bizonyos borítékokat. Ők már tudják, hogy ki viszi haza többek között a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat, mindenki másnak hétfő hajnalig kell várnia.

 

leovanityfair

(Kép forrása: vanityfair.com)

Már itt az ideje

Bár nem vagyunk benne abban a 6261 akadémiai tagban, akik döntenek a díjazottakról, véleményünk lehet, és van is. A 88. gálának két fő kérdése van, hogy a Nemes Jeles László Saul fia című alkotása megkapja-e a legjobb idegennyelvű filmért járó kitüntetést, illetve, hogy az 5. jelölésével Leonardo DiCaprio tehetségét végre ezen az eseményen is elismerik-e?

Sokak szerint DiCapronak nem ezért a filmért kellene hazavinnie az aranyszobrot, viszont az tagadhatatlan, hogy egy sokoldalú, igazán bevállalós színészről beszélhetünk. Reméljük, hogy nem kell az életműdíjig várnia, ahogy a rendezők között a meghatározó alkotó, Alfred Hitchcock. A kritikusoknak jegyezném meg, hogy Al Pacino is a 6. jelölésével, mégpedig az Egy asszony illata című filmmel került be a legjobbak közé, és mennyire jó, hogy így történt!

 

jatek12

Játék is készült Leo ötödik Oscar-jelölésének apropóján 🙂 http://redcarpetrampage.com/

 

Dráma, dráma, dráma

Számos neves színésszel és a legjobb rendezőkkel, Tarantinon át Clint Eastwoodon keresztül a kedvencéig, Martin Scorsese-ig dolgozott már együtt. Az első alkalom, amikor komolyan felfigyelt rá a világ – és az első jelölést is hozta számára, bár még csak tizenkilenc éves volt –, a Gilbert Grape, melyben Johnny Deep szellemileg sérült öccsét alakította hitelesen. A kilencvenes évek alatt, a húszas éveiben megbirkózott az Egy kosaras napló című életrajzi drámában a fiatal drogossá vált kosárlabda sztár Jim Caroll figurájával, ahogyan a Teljes napfogyatkozásban a 19. század második felében botrányhősnek számító, ám az egyik legnagyobb francia költőnek mondható homoszexuális Arthur Rimbaud megformálása miatt is érdemes volt a karrierjére figyelni.

 

A szerelmes szép fiúból férfi lett

Kétségtelen, hogy lányok millió a modern feldolgozású Romeo + Júlia vagy a hihetetlen bevételt hozó, őt világsztárrá emelő Titanic nézése közben szerettek bele a tehetséges színészbe, és sokan csodálták volna még szívesen ilyen produkciókban. Szerencsére ki tudott lépni Jack Dawson karakteréből. Erről akkor bizonyosodtunk meg, amikor hátizsákos turistát játszott egy thaiföldi szigeten, majd a ’60-as években zajló Steven Spielberg rendezésű Kapj el, ha tudsz!-ban csalót alakított. Leginkább azonban Martin Scorsese korszakában ért be. Nem csak a legkülönbözőbb karakterek, hanem az évtizedek, sőt, ahogyan láttuk az Eredetben, a dimenziók között is előszeretettel ugrál. Legyen bandatag a 19. században, FBI ügynök napjainkban, gyémántcsempész Sierra Leonéban vagy önéletrajzi drámában tőzsdeügynök, csak néhányat kiemelve a fantasztikus alkotások közül, mindegyikben lehengerlő, és ugyanúgy küzd a tökéletes alakításért, mint a jelenlegi filmjében, A visszatérőben a grizzly medve ellen.

Mindezeken felül,  a magánéletében elkötelezett környezetvédő, 2014-ben az ENSZ Béke nagykövetének választották, így szólal fel a klímaváltozás ellen. De hallhattunk arról is, hogy természeti katasztrófa sújtotta területeknek segít anyagilag.

Leonardo! Mind a privát, mind a színész világban maradj ilyen, Oscar ide vagy oda. Mi úgy szeretünk, ahogy vagy!

 

leonardorevenant

Kép forrása: ign.com

 

(Szöveg: Prischetzky Réka)

Kapcsolódó bejegyzések