Engedd el a fantáziádat és kalandozz a mézesek világában!
99%Összpontszám
Olvasói értékelés: (1 Szavazás)
99%

A díszített, művészi affinitással elkészített mézeskalácsok nem csak a téli ünnepek meghatározó kiegészítői. Bármilyen alkalomra, szinte bárkinek megfelelő ajándék lehet.

Magyarországon nemzeti étel, sőt, már Hungarikum a mézeskalács. Ezen süteménnyel foglalkozó hivatásos személyeket pedig joggal hívjuk mézeskalács-készítő mestereknek, ugyanis minden adag előállítása rengeteg törődést és odafigyelést igényel az első lépésektől kezdve egészen a díszítésig.

Hazánkban már 1379-től találunk írásos emlékeket a mézeskalácsról, bár az első időkben még más technikával készültek. Ezek voltak az úgynevezett ütőfás mézesbábok. Ezeken a süteményeken híres festményeket, biblia témákat, címereket dolgoztak fel, rendkívül díszes, míves formában. A XIX. századtól megjelentek az ütőfás mézesbábok mellett a polgári társadalomban a ma is ismert, cukormázzal bevont darabok, a vásárok nagy kedvencei. Szinte megelevenedik előttünk egy-egy Mikszáth Kálmán novella életképe, ahogy ezekről az illatos varázslatokról írunk.

A történet ott kezdődött, hogy elterveztük a szerkesztőségben: mézeskalácsot fogunk sütni! Ünnepek után, teljes mértékben figyelmen kívül hagyva a diétát. Egy borongós januári délutánon kezdtünk neki a közös utókarácsonynak. A narancsos forraltbor mellé mindenképpen szerettünk volna valami szívmelengető, közösen elkészíthető finomságot. Valamiért azt gondoltuk, pofon egyszerű lesz, hiszen csak egy kis méz, tojás, liszt, cukor, szódabikarbóna és fűszerek kellenek hozzá.

Nem mondjuk, hogy a végeredmény borzalmas lett, de azért hagyott némi kívánnivalót maga után, mind az állag, mind az íz, mind a forma tekintetében. Rendben, töredelmesen bevalljuk, kissé túlbecsültük a képességeinket. Mégsem akartuk beérni egy vereséggel, az internetet hívtuk segítségül; ahol megismerkedtünk MézesRéka művészetével. Mert amit ő csinál, az tényleg művészet.

 Gyertyatarto_01_k

A mézeskalács lelke

„A mézes készítése nálam is a karácsonyi készülődéshez köthető. A gyerekekkel ajándékot szerettünk volna készíteni a családtagoknak és akkor valahogy megmozdult bennem valami. Hihetetlenül jó érzés volt, pedig az első darabok elég gyermetegre sikerültek. Mégis óriási örömmel töltött el. Ez öt évvel ezelőtt történt, akkor sütöttem életemben először mézest.

A lelke az én munkámmal kerül bele: összeállítom, majd pihentetem, jól meggyúrom, kisütöm, majd ismét pihentetem. Megtervezem a díszítést, amit ideális esetben úgy tudok megvalósítani, ahogy elképzeltem. Az első mozzanattól az utolsóig körülbelül hét-nyolc nap telik el. Ennyi idő alatt minden gondoskodásom és szeretetem beledolgozódik a kalácsba.

Gyerekkorom óta rajzolok, abból is érettségiztem. Nem tudtam mi akarok lenni, de abban biztos voltam, hogy a két kezemmel szeretnék valamit létrehozni. Herendre mentem és a porcelánfestő szakmát is kitanultam. Innen a biztos kéz, a látásmódom és a türelmem.” – csillogó szemmel mesélt nekünk Kissné Páli Réka a szenvedélyéről.

Megtudtuk azt is, hogy mit rontottunk el eddig. Minél tovább pihentetjük a tésztát, annál finomabb és porhanyósabb lesz a végeredmény. A sütésnél pedig nagyon kell figyelnünk, itt a legkönnyebb elhibázni.Ahogy kap egy kis halvány színt a mézesünk, már készen is van. Ha tovább hagyjuk a sütőben kiszárad és a pihentetés után sem nyeri vissza a puhaságát. Réka díszítő technikájától a szó szoros értelmében elaléltunk. Sosem láttunk még ilyen precízen kivitelezett népi motívumokat ételen. Szinte bűnösnek éreztük magunkat, amikor megettük. Szinte…

„Vannak saját tervezésű motívumaim is, ezen kívül a világ legcsodálatosabb motívumkincsét, a magyar díszítőművészet elemeit használom a mézeseimen. Gyűjtöm az antikváriumokból a hímző, bútorfestő, de szinte mindenféle néprajzos könyveket.

Nagyon szeretem a fehérhímzést, de a régi kalocsai mintákat is, a szennai református templom festett mennyezet kazettái pedig a szívem csücske. A motívumait feldolgoztam már pólóra és fa tárgyakra is festve, ezen kívül a mézeseimen is megjelenítettem. Felsorolni is nehéz, hogy milyen sok népművészeti kincsből merítek ihletet.

A mintáimat általában megtervezem, mert úgy válik valamelyest láthatóvá, hogy ami a fejemben megszületett a valóságban is megállja-e a helyét. Volt már olyan ötletem, nem is egy, amiből nem lett mézeskalács. Néha a tervezés ellenére is előfordul, hogy nem lesz tökéletes a kész minta. A mintázás csak szabad kézzel történik, minden mozzanatát élvezem.” – folytatta Réka.

Haziko_01_k

Használati tárgyak mézeskalácsból

A régen sem és most sem kötődnek szorosan a karácsonyhoz a mézesek. Ugyan a karácsony alapvető elemei, de bármilyen alakomra megfelelő választás lehet. Névnap, születésnap, esküvő, keresztelő, vagy csak egy apró figyelmesség szívünk választottjának egy nehéz hét után.

MézesRéka lehetővé teszi azt is, hogy ne csak síkban, hanem három dimenzióban is gondolkodjunk. Lehetőség van ládikót, gyertyatartót, mécsestartót és mesebeli mézeskalács házikót is megrendelni tőle, a Facebook oldalon lehet szemezgetni a lehetőségek közül. (x)

 

(szöveg: Hangai Lilla)