Interjú Zentai Annával hivatásról és sorsról
96%Összpontszám
Olvasói értékelés: (1 Szavazás)
96%

„A szövés és az asztrozófia számomra életmód. Szerelem és meditáció egyben. Természetes része a hétköznapoknak.”  Bár sokan egy egész életen át keresik igazi hivatásukat, Zentai Anna azon szerencsések közé tartozik, akik hamar megtalálták. Ráadásul az ő esetében rögtön két szakmáról is beszélhetünk: a csillagok ősi tudása és az egyik legrégibb népi mesterség természetes harmóniában kapcsolódnak össze az életében.

 

Két hivatása, s talán mondhatjuk, hogy szenvedélye van: a szövés mestersége és az asztrológia-asztrozófia tudománya. Hogyan tudja összekapcsolni, összeegyeztetni ezeket?

Szinte egybefonódva jelent meg és kísérte végig mindkettő az életemet. Maga a spiritualitás már gyermekkoromtól jelen volt az életemben, holott a környezetemben senki sem volt spirituális beállítottságú. Már gyermekként nagyon intenzív álmaim, jósálmaim voltak és másképp szemléltem a világot, az emberi kapcsolatokat, mint általában az emberek körülöttem. Ha jobban belegondolok, mondhatnám, hogy ez a spirituális vonal állandóan jelen van az életemben. A kézművesség is érdekelt már gyermekként, de csak 14 évesen, a pályaválasztás alkalmával indult be a szövés. 1993-ban egy kézműves szakiskolába kerültem és ettől kezdve már folyamatosan foglalkozom a szövéssel, kirakodóvásárokra, rendezvényekre járok, illetve gyermek játszóházakat is tartok, amit nagyon szeretek.

Az asztrológiával már jó ideje foglalkoztam, amikor 2003 végén megszületett a kisfiam. Ez a történés, szinte megmagyarázhatatlan módon, egyértelműen az asztrológia irányába fordított. 2005 tavaszán találkoztam az asztrozófiával, a csillagok bölcseletével, azóta is ezzel foglalkozom. A két út ugyan különböző, de mindkettő a részem.

Hogyan került az életébe az asztrozófia különleges, ősi tudása?

2004 végére úgy éreztem, hogy az asztrológia, amit akkor már 4-5 éve tanultam, egy ponton nem visz előre és inkább félreteszem, nem szeretnék vele foglalkozni. Röviddel ezután volt egy érdekes álmom, ami arról szólt, hogy egy tanteremben ülök a padban, egy fekete hajú férfi áll a táblánál és megmutat valamit az asztrológiával kapcsolatban, ami teljesen más volt, mint amiről eddig tudtam. Ez az álom hónapokkal később teljesült: 2005 tavaszán „véletlenül” kerültem Paksi Zoltán előadására. Katartikus élmény volt. Ott és akkor pontosan tudtam, hogy ezzel kell foglalkoznom, és amíg élek, ezt szeretném tanulni. Ősszel elkezdtem a tanfolyamát, két évfolyamot végigjártam. Nem tudom elmondani, mennyit adott nekem. Hálás vagyok azoknak a segítőknek és tanítóknak, akikkel eddig kapcsolatba kerültem, és akik ma is mellettem vannak.

Miben más az asztrozófia, mint az asztrológia? A kettő kiegészíti egymást?

Inkább úgy mondanám, hogy a ma ismert, a köztudatban lévő „asztrológia” más, mint az, ami mindig is jelen volt. Hiszen az „asztro” szócska csillagot jelent, ám a mai „asztrológia” épp a csillagokkal nem foglalkozik, vagy csak nagyon érintőlegesen. Az asztrozófia (csillagbölcsesség) az égbolton látható csillagképekkel foglalkozik. Az őseink tudták, hogy ezek a Teremtő fényüzenetei az embernek és a nehéz helyzetekből az ő fényük vezet ki. Eljött azonban egy olyan időszak, amikor ez a fény kikerült az „asztrológiából” és ma már ezekkel kevésbé foglalkoznak. Az asztrozófia egy passzívabb vizsgálata is az égi üzeneteknek – hangolódás, meditáció, érzékelés. Az asztrológia gyakorlatiasabb, azt is jelenti, hogy emberekkel foglalkozunk, a fényüzeneteket átadjuk társainknak, akik ezeket az információkat a saját életükbe beépítve alakíthatják tovább az életüket. Egy asztrológus nem biztos, hogy egyáltalán ismeri a csillagképeket és használja ezeket, egy asztrozófus igen. Sőt, én a részemről rendkívül fontosnak tartom, hogy újra visszakerüljenek a csillagképek az asztrológiába és a köztudatba. Erről is fogok beszélni június 13-án Siófokon, a Hotel Tour 2015 első állomásán.

zentaianna

Ha jól tudom, ritkán elemez egyénre szabottan. Mi ennek az oka?

Egy életvitel-váltás, ami számomra csupa jót hozott, ám a tevékenységben, amivel foglalkozom, változtatást igényelt. Régebben könnyen megtehettem, hogy elvonultam és órákon-napokon át nyugodtan elemeztem. Egy teljes körű asztrozófiai elemzés minőségi időt, teljes ráhangolódást követel. Nem lehet futószalagon gyártani, mert az már nem lenne ugyanaz. Ma már egyszerűen nincs annyi időm, hogy ezzel folyamatosan foglalkozzak. Másfelé terelt az élet. De szeretném, ha a jövőben majd ez is újra teret kapna.

Másik hivatása a szövés. Mennyire fér meg együtt ez a népi mesterség és a Facebook profil?

Nagyon jól megfér egymással, hiszen bármilyen tevékenységet űzünk, azt itt és most, 2015-ben, ebben a rendszerben tesszük és jelenleg ez ad lehetőséget arra, hogy minél több emberhez eljussanak az információk. Lehet, hogy pár év múlva egészen más fogja majd jelenteni azt a lehetőséget, hogy szélesebb körben megismerjék azt, amivel foglalkozunk. Ez csupán eszköz. Egyre többen vagyunk, akik hagyományőrzéssel foglalkozunk, legyen az akár kézi szőttes, vagy bőr-, fa-, textilművesség – ezek a mesterségek ma már nem a mindennapok szükségleteinek kielégítéséről szólnak, tehát meg kell találni azt a szűkebb réteget, aki ezeket a termékeket keresi. Az internet erre lehetőséget ad.

Jelentős, húszezer fős követői bázisa van közösségi oldalán. Mit gondol, mi ennek az oka – miben rejlik Zentai Anna titka?

Akikkel kapcsolatba kerülök, kétféle dolgot szoktak elmondani. Az egyik, hogy tetszik nekik az a szemlélet, amelyen keresztül az asztrológiát megközelítem. Lényegében, hogy nem a félelemkeltés az eszközöm, hanem az emlékeztetés az eredendő jóra. Megvilágítás. Ami történik, annak a magasabb összefüggéseire igyekszem rámutatni, hogy a gyakorlatban élhetőbb-érthetőbb legyen. Ez nem felvett dolog, eleve ebben nőttem fel, így látom a világot, ezt tapasztalom. Nagyon sokan találnak meg azzal, hogy ugyanazokat az üzeneteket kapják meg fentről, mint én. Ez sok esetben szó szerint történik – amit írok, azt valaki otthon már előtte, vagy utána, az én írásaimról nem tudva, leírta magának. Ez ilyenkor visszaigazolás mindkettőnk számára. A másik, hogy látom az emberekben, hogy képesek elérni a céljaikat. Gyakori, hogy elbizonytalanodunk, azt hisszük, hogy nincs elég erőnk, s képtelenség, hogy valami, amit szeretnénk, megtörténjen. Én látom az erőt az emberekben, látom a képességet és erre is emlékeztetem őket.

A csillagok szerint milyen irányba haladunk az idén? Mivel tudna biztatni minket?

Csakis bíztatni tudok! Hiszen ez a dolgom. Nem az a lényeg, hogy előre lássunk, hanem az visz minket előre, ha értjük, mi zajlik. 2015 fontos változásokat tesz lehetővé, ami gyakorlatilag egy szintlépés az életünkben. Sokak életében most érnek be olyan folyamatok, melyek régóta elindultak már és most megjön az átalakulás, vagy akár már az eredmény. Másoknak ez az év inkább egyfajta alapozás a jövőre. De mindenképpen arról szól, hogy az életünk ne maradjon az eddigi állapotában, hanem magasabb szintre, élhetőbb formába emeljük. Aki elég jól ismeri önmagát, az könnyebben éli meg ezeket a folyamatokat, hiszen látja, hogy épp a vágyaihoz kerül közelebb.

Mindannyian hoztunk magunkkal olyan képességeket, tehetségeket és vágyakat, amelyek közül sok még nem valósult meg. Ez az év is teret ad ahhoz, hogy ezeket ne őrizgessük tovább, hanem valósítsuk meg. Sok vágyunk teljesülhet, de nem biztos, hogy abban a formában, ahogyan elképzeltük eddig, hanem egészen másképp. De teljesül, csak ehhez nagyon sok olyan gondolatot, hiedelmet kell most leraknunk, ami sosem volt igaz, ami csak másoktól, kívülről felvett dolog. Ez az év megköveteli (és a következő is), hogy megerősödjünk a hitünkben, hogy kiszórjuk a működésképtelen nézeteinket, meghaladjuk ítélkezéseinket és nyissunk egy örömtelibb, szabadabb létezésre. Sok esetben úgy, hogy elfogadunk más, nyitottabb eszméket, vagy szembenézünk félelmekkel, amiket feloldhatunk. A változásokra való nyitottság sokat jelent. Kívánom mindenkinek, hogy találja meg magában azt az erőt, hitet, ami eleve benne rejlik és bízzon az érzéseiben, mert ezek mutatják az utat! (x)