Vajon mennyien éljük az életünket tudatosan? Hányan gondolkoznak épp azon, hogy mennyi olyan – káros – hatás ér minket folyamatosan, amely idővel gyökeresen megváltoztatja a hétköznapjainkat? A Cukorfalat megálmodója, Szabolcsi Eszter élete a megismerkedésünk óta teljesen megváltozott, ennek apropóján egy nagyon komoly, egyre elterjedtebb problémára hívta fel a figyelmünket.

Az élet furcsa fintora, hogy az isteni édességeket és cukrászkölteményeket készítő Eszter nem fogyaszthat cukrot, ugyanis májusban inzulinrezisztenciát (röv.: IR) diagnosztizáltak nála. Ezt – a betegség helyett nevezzük inkább állapotnak – sokan tartják a cukorbetegség előszobájának, mert ha félvállról vesszük, megemelkedik a vércukorszint, így kialakul a 2-es számú diabétesz. Éppen ezen okból Eszter nagyon komolyan veszi az új szabályait, azonban nem csak otthon figyel arra, hogy a különböző hozzávalókkal mit juttat be a szervezetébe, hanem a vállalkozásánál is, ezért a Cukorfalatnál egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a cukormentes desszertek. A célja továbbra is az, hogy a süteményeiben mindenki – legyen bármilyen étel-intoleranciája – örömét lelje, ehhez pedig nem kell más, mint egy kis odafigyelés. Eszter hitvallása szerint nem kell semmiről sem lemondani, csupán tudni kell helyettesíteni – a többi csak sütés-főzés és szervezés kérdése.

sweet-608423_1280

De mi ez valójában?

Az IR tulajdonképpen szénhidrátanyagcsere-zavar, amely azt jelenti nem bonyolítva orvosi szakszavakkal, hanem leegyszerűsítve, hogy a sejtek nem megfelelően kezelik az inzulint, ezért egy speciális étrendre van szükség. Ezen állapot kialakulásához nagyban hozzájárul az, hogy az ételeink tele vannak gyorsan felszívódó szénhidráttal és rengeteg cukorral, még az az élelmiszer is, amelyről egyáltalán nem gondolnánk. Ennek az észrevétlenül bevitt felesleges anyagoknak, illetve a kevés mozgásnak köszönhetően válik lassan, észrevétlenül a testünk áldozattá. A jó körérzet és az egészség megőrzésének a kulcsa: a napi 160 gramm szénhidrát helyes, személyre szabott mennyiségi és minőségi elosztása (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora), valamint természetesen a sport beépítése a hétköznapokba. Harmadik elemként bizonyos esetekben elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés is, de ez az orvosoktól, a dietetikusoktól és az egyéntől függ.

 

A modern kor újabb következménye?

Az okokat folyamatosan vizsgálják, egyelőre nehéz meghatározni, ugyanis a hátterében genetikai hajlam is állhat, miszerint ha a családban volt vagy van 2-es típusú cukorbetegség, nagyobb eséllyel alakul ki az IR. Továbbá fokozza a veszélyt minden olyan tényező, amely a szénhidrát-anyagcserével kapcsolatos, mint például a tejcukor- és gluténérzékenység, a pajzsmirigy alulműködése és különböző emésztőszervi problémák, de valakinek a szervezetéből az állandó feszültség vagy a nagyon szigorú versenydiéta váltja ezt ki. Azok a nők, akiknél a plusz kilók már fiatal felnőtt korban is gondot okoznak, fokozottan érintettek de számos olyan IR-es van, aki kimondottan vékony), sőt a férfiaknál is egyre nagyobb számban diagnosztizálják a problémát. Összességében abban egyetértenek a szakemberek: kerüljük a gyorsfalodákat, vásárlás előtt, legfőképpen a bennük lévő cukor miatt vegyük szemügyre az élelmiszerek összetevőit, és a minket érő sok stresszt mozgással próbáljuk meg oldani. Vajon nekem IR-m van?

Szerencsére a tünetek egyértelműbbek, mint a kialakulásnak az okai. A testünk folyamatosan jelez nekünk, csak meg kell tanulni olvasni belőlük. Az IR esetén a legtipikusabb jel a túlsúly, azon belül is az alma – vagyis úszógumiszerű – típusú elhízás, illetve jellemző még a szőrnövekedés, a depresszió, a fáradtság, rossz közérzet vagy a belső nyugtalanság. Továbbá mindenképpen ki kell emelni a menstruációs zavart és a meddőséget is, tudniillik sok esetben az IR-ra a családalapítás kapcsán derül fény, amely annak köszönhető, hogy ilyenkor nem csak a vércukorszintet mérik meg, hanem a vér inzulinszintjét is.

ir

A megoldás: tudatos és egészséges életmód

A diagnózist tényleg nem szabad könnyedén kezelni, mert a diabéteszen kívül életkortól és nemtől függetlenül metabolikus szindrómát vagy – ha nem tünet, akkor következmény lehet – meddőséget is okozhat. Ahogyan Eszter mondta nekünk, nem kell semmitől sem búcsút venni, csak meg kell tanulni helyettesíteni, és felvenni ezt az új szabályok szerint pörgő életritmust, hiszen tudatos étrenddel, egészséges életmóddal, vagyis rendszeres sportolással és a stressz csökkentésével kordában tartható, sőt javítani lehet az állapoton. A megelőzés érdekében pedig figyeljünk a cukorfogyasztásra, együnk teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, sportoljunk rendszeresen és törekedjünk a nyugodt, boldog életre. (x)