Meggyőződésünk, hogy a könyvek már gyerekkorban meghatározó részei az életünknek. Ezért különös misszióval kutatjuk a legkedvesebb mesekönyveket, melyek nem csak különös bájukkal varázsolják el az olvasót, de a kicsik személyiségére is rendkívül pozitívan hatnak.

Az első Marcsi-mese tizenöt év alatt vált értékes kötetté, majd sebtében, egy-két éven belül követte a többi kötet. Egy különleges írónővel beszélgettünk, akinek tényleg a szívéből íródik a mese. Kozári Dorkát kérdeztük. 

mesedorka3

Emlékszel az első írásaidra? Hány éves voltál, miről írtál?

Az első írásaim még nem írásban születtek, hanem fejben. Már egészen kicsi koromban, amennyire csak vissza tudok emlékezni, együtt meséltük anyával az esti meséket. Ő is tett hozzá valamit és én is. Aztán tíz év körüli lehettem, amikor megkaptam a család régi táskaírógépét. Akkor születtek az első komolyabb próbálkozások.

Mit jelent számodra az írás? 

Lélegzetvétel. Az önismeret alapja, és ezáltal olyasvalami, amin keresztül mások is meg tudnak ismerni engem.

Miért éppen a mese műfaját választottad?

Ez nem volt tudatos választás, egyszerűen csak nem múlt el belőlem a mese. A mai napig sok mesét olvasok, érdekelnek az újdonságok, figyelemmel kísérem a pályatársak munkáit. A mesék mellett vannak terveim, kikacsintásaim más műfajokba is. Ha minden jól megy, egy-két éven belül nagyobbak számára írt munkáimmal is megmutatkozhatok.

mesedorka1

Miért különlegesek a könyveid?

Mert szeretettel írom őket. Nem tudom, ezt igazából nem az én tisztem megmondani, hogy különlegesek-e egyáltalán, és ha igen, miben.

 

Milyen üzenete van a Marcsi meséknek? Milyen korosztálynak szólnak?

Az elsődleges üzenete a szeretet. A barátság, egymás segítése, a becsületes megoldások megtalálása a problémákra.  Felolvasásra már négy éves kortól ajánlott, de a tördelése és a betűk nagysága alkalmassá teszi első önálló olvasáshoz is. Tulajdonképp tíz éves korig ajánlanám a cicaszerető gyerekeknek.

Mi ihleti a történeteidet? Mennyi ideig írsz egy mesét, hogyan néz ki a munkafolyamat?

Az első Marcsi-mesét, akkor még csak egy fejezetet, ajándékba írtam valakinek. Abból nőtte ki magát először egy kötetté. Jelenleg két kötet kapható, a harmadik szerkesztésre vár, előre láthatóan karácsonykor fog megjelenni. Így tehát az első kötet megszületése közel tizenöt évet vett igénybe, míg meséből mesekönyv lett. Ehhez képest a második, és most a harmadik kötet, a nagyjából egy-egy éves munkafolyamataival egész gyorsnak számít. Valójában nem tudom megmondani, mennyi idő, míg elkészül, mert vannak jó időszakok, amikor egy-két nap alatt több fejezetet is megírok, és vannak olyan részek, amiken hosszabban, napokig, hetekig, akár hónapokig kell rágódnom.

Mi motivál legjobban? 

Szeretném megismertetni az olvasóimmal azokat a gondolataimat, amelyek számomra is sokat jelentenek. Sokáig őrzöm, formálgatom magamban ezeket a gondolatokat, mielőtt leírom.

mesedorka

Kapsz-e visszajelzéseket gyerekektől, szülőktől? Ha igen, megosztanád velünk a számodra legkülönlegesebb gondolatokat?

Rendszeresen kapok képeket, amelyeken a gyerekek elmélyülten olvassák a könyveket. Akár még a kisebbek is, akik olvasni nem tudnak, de László Maya tündéri illusztrációi hosszasan lekötik őket. Ezekből a képekből szívesen mutatok néhányat. (x)