Lakberendezés tippek a feng shui szakértőtől
84%Összpontszám
Olvasói értékelés: (5 Szavazások)
84%

 “A feng-shui akkor is hat, ha nem hiszünk benne.”- mondja Bernadett, aki ad most néhány jó tanácsot, ha az élet minden területén sikeresek szeretnétek lenni. 

Oláh Bernadett 2007-ben vizsgázott az Art Veresegyházi Lakberendezési iskolában. Mivel úgy érezte, szüksége van még több tudásra ahhoz, hogy harmonikus otthonokat hozzon létre, ezért 2011-ben elvégzett egy feng- shui képzést is, 2013-ban pedig mestervizsgát tett a Junior Art Lakberendező iskolában.

Kiknek van a legnagyobb szükségük a lakberendezés – és feng-shui szolgáltatásokra?

Sok esetben az ügyfeleim nem tudják, hogyan, milyen úton induljanak el otthonuk kialakításában. Vagy ha tudják is mit szeretnének, elbizonytalanodnak, megerősítésre van szükségük. Van olyan megbízóm, aki határozottan tudja mit szeretne, viszont nincs ideje, pénze a kísérletezgetéshez. Másoknak pedig csak érzéseik vannak álmaik otthonáról, nekem ezeket kell rendeznem és képek, tervek formájában eléjük tárnom. Ilyenkor van az úgynevezett aha érzés: hogy igen, ezt szerették volna, ez kell nekik.

 

Mi mindent változtat meg egy feng shui szakértő munkája a lakásunkban?

Lehet a legfrissebb stílus szerint berendezve az otthonunk, ha nem tudjuk magunkat kipihenni benne, ha nem érezzük a sajátunknak, nem fogunk tudni teljesíteni az élet területein. Lehet, hogy sikeresek leszünk a munkánkban, de a párkapcsolatunk nem kielégítő. Vagy pont fordítva, szerető családban élünk, viszont hiányzik a munka, az önmegvalósítás, nincs megfelelő anyagi háttér a hétköznapokra. A feng shui ebben tud segíteni. Segít, hogy az élet minden területén sikeresek lehessünk, hogy szembenézzünk vágyainkkal, félelmeinkkel, hogy boldogabbakká váljunk. Ha nem hiszünk a feng shuiban, az akkor is hat. Azt szoktam mondani, hogy ha ez így van, akkor miért ne alakítsuk a környezetünket az igényeinknek megfelelően.

Miért fontos tulajdonképpen, hogy milyen irányba néznek a bútoraink, vagy milyen dekorációkat használunk a lakásban?

Az irányok meghatározása az elsődleges feladat a feng shuiban. Minden irány más energiaminőséget képvisel. Az iránytű segítségével meghatározott 8 irány a 8 égtájat jelenti és ezek hatással vannak ránk. Vannak olyan irányok, amelyek a tanulást segítik, mivel ösztönzőleg hatnak a kreativitásra, az tananyagok befogadására. Vannak olyan irányok, amelyek a pihenést, ellazulást és kikapcsolódást segítik, vagyis jobb, ha ezen irányok felé helyezzük el ágyunk fejvégét, illetve ezeken a területeken áll hálószobánk. Így vannak jó és vannak rossz irányok. Ezek mindenkinek más és más. Ahhoz, hogy megtudjuk, nekünk mi a megfelelő irány, a kínai naptár segítségével meg kell határoznunk személyes energetikai számunkat, a gua számot.

feng shui5Fotó: Pinterest

A tükör egy kritikus berendezési tárgy, ennek elhelyezésénél sokszor még azokban is megszólal a feng shui riadócsengője, akik egyébként laikusak a témában. Tisztázzuk nagy vonalakban, hogy hova szabad tenni azokat a tükröket!

Nézzük inkább azt, hogy hova nem szabad tenni:

• nem szabad bejárati ajtóval szemben elhelyezni • nem jó megoldás a hálószobában, főleg úgy nem, ha látjuk benne magunkat az ágyból • két tükröt nem szabad egymással szembe rakni • nem jó a tükörcsempe, szétszabdalja az energiát • nem megfelelő a piszkos, törött tükör • 3 életterületen (Karrier és emberi kapcsolatok, Család és egészség, Gazdagság területeken) kívül ne helyezzünk máshova tükröt

A tükörről bővebben egyébként itt tudtok olvasni.

Horoszkóp, iránytű… Milyen kisegítő „eszközöket” használsz a munkád során?

A feng shuiban a szimbólumok, a színek, anyagok és a szándék is erőteljes eszközök a változásra. Azt szeretnénk, hogy a közvetlen környezetünket ért jó energiák az egész lakásunkat átjárja bennünket erősítve, a rossz energiák pedig semlegesítődjenek, megszűnjenek. Ennek eléréséhez használjuk a Feng Shui eszközöket. Ilyen eszközök még az előbb említetteken kívül a mandala, a szélcsengő, mobil-mozgóka, a már említett tükör, a cseppentett kristály, metszett kristály, spirál.

feng shui3Fotó: Pinterest

Egy családi házat hogyan rendezel be úgy a feng-shui szerint, hogy az mindenki számára megfelelő legyen?

Először is meg kell határozni az égtájak szerinti életterületeket. Az ott élők gua számának ismeretében már tudni lehet, hogy kinek melyik életterület a saját személyes életterülete. Ezt a területet fontos gondoznia, rendben tartania, hogy energikusak maradhassunk.

A gua szám segít azt a területet is meghatározni, ahol legmegfelelőbb számunkra az alvás, a tanulás. Ha ez ütközik más családtagéval, akkor mindig a családfőt (a fő pénzkeresőt) érdemes figyelembe venni először, majd az anyát, aztán a gyerekeket. Tehát először a családfő foglalja el a számára legmegfelelőbb hálószobát, mivel neki a legfontosabb, hogy maximálisan tudjon pihenni, hiszen ez kihat a munkájára, az anyagi sikerekre, a család boldogulására.

Létezik minden egyes feng shui szabálynak megfelelő, tökéletes lakás/ház?

Már önmagában az, hogy törekszünk a legjobbra, a tökéletességre, ha dolgozunk önmagunkon, az otthonunkon, már azzal nagy hatást érhetünk el. Nem létezik tökéletes feng shui otthon, ha már 60-70 %-ban jó az otthon feng shui-ja, azzal már elégedettek lehetünk.

feng shui6Fotó: fengshuifromtheheart.com

Tudnál adni néhány egyszerű tippet a legalapvetőbbek közül? Például mire figyeljünk a hálószoba kialakításánál?

Ha a hálószobát nézzük csak, akkor a következőkre kell odafigyelni:

• az ágy ne álljon ablak alatt • ne álljon az ajtó meghosszabbításában ún. ravatalozó helyzetben • az ajtó ne metssze az ágyat • ne álljon ajtó és ablak között • ne álljon a szoba közepén, tehát mindig támaszkodjon a fejvég falnak • nem jó, ha az ágy fejvége az ajtó falán található • és nem jó, ha van a szobában tükör, tv, elektromos kütyük az elektroszmog miatt

További praktikus tanácsokat hálószobával kapcsolatban itt olvashattok!

Rendkívül színes szolgáltatásokat találunk a palettádon. Melyik a legnépszerűbb?

Egyre többen keresnek feng shui lakberendezőként, akik feng shui szerint szeretnék harmonizálni az otthonukat. Ők felismerték, hogy fontos a praktikus elrendezés, de ugyanilyen lényeges a tér teljes harmonizálása is: tehát fontos, hogy adott területen megfelelő színeket, anyagokat alkalmazzunk, hogy megfelelő bútorok kerüljenek be, ezzel erősítve bennünket és a teret.

Kiemelt kép forrása: schoener-wohnen.de

Kapcsolódó bejegyzések