Könnyelműség volna azt gondolni, hogy a magyar gasztronómia nem enged teret a kísérletezésnek, és az szemlélet sem helytálló, hogy az idegen kultúrák konyhájának a mi lábasunkba való csempészése hiú ábránd. Néhány ízes furfang és könnyedén megidézheted még az Óperenciás-tengeren túlra eső tájakat is.

 

A fűszereket nem csak ízesítésre használhatod, a legtöbb rendelkezik az egészségre jótékony hatásokkal is. Kacérkodtál már azzal a gondolattal, hogy kurkumát, cayenne-borsot vagy mustármagot használj fel egy-egy új recepthez? Nem csak különleges ízvilágot varázsolnak az asztalodra, de anyagcsere gyorsító hatásúak, csökkentik a zsírszövet képződést és az étvágyat is. A zsálya például segít megőrizni a memória frissességét és a torokgyulladásra is jótékony hatással van. A sáfrány a természetes hangulatjavító, szerepe lehet a depresszió leküzdésében és enyhíti a premestruációs görcsöket is. A lestyán a szervezet méregtelenítéséért felelős, vízhajtó, fájdalomcsillapító hatású. Ez csak néhány precedens volt a sok közül, ha egészségesebben akarsz táplálkozni, ideje utat nyitni a mértékletes fűszerfogyasztásnak.

547240_372178746145911_1053165614_n

A cél: más fűszerkultúrák megismertetése

Ki mást kérdeztünk volna meg a témában, mint Tóthné Nagy Erzsébetet, a Fűszeráruház egyik tulajdonosát, aki több mint kétszázötven fűszer és fűszerkeverék ismerője, felhasználója.

„Amikor megnyitottuk a boltunkat, az emberek még elzárkóztak a különlegesebb fűszerektől, szószoktól, nem mertek kísérletezni, nem ismerték a fűszer kultúráját. A só-bors-vegeta aranyháromszögében éltünk. Sokan csak a megszokott márkákat keresték és teljes mértékben elzárkóztak mindenféle újdonságtól. Később az egyre szaporodó kulináris kalandokat bemutató gasztroműsorok felkeltették az érdeklődést az eddig ismeretlen ízek iránt. Az emberek egyre többet utaznak a nagyvilágban és így sokkal többen nyitottá válnak az adott ország konyhájának megismerésére is. Ám az ott megismert ízeket lehetetlen megismételni az ottani fűszerek nélkül. Boltunkkal ezt a hiányt igyekszünk betölteni. Voltak olyan vásárlóink is, akik úgy jöttek be hozzánk, hogy egy főzőműsorban látott ételt szeretnének elkészíteni, ahhoz ajánljunk fűszereket.

A vállalkozásunk indulásakor Magyarországon szinte alig lehetett fűszereket, fűszerkeverékeket kapni. Nyilván ez a hiány is hozzájárult ahhoz, hogy félve közelítettek a határon túli ízvilágokhoz. Ha valaki egy autentikus ázsiai, indiai ételt szeretett volna készíteni, akkor igencsak bajban volt. Ezért kezdtük el felkutatni azokat a forrásokat, ahonnan az akkor még igencsak egzotikusnak hangzó, de a világkonyhában alapfűszernek számító ízesítőket is be lehetett szerezni. Zöld kardamom, kurkuma, sáfrány, vagy keverékekből a garammasala, tandorimasala, ötfűszer. – mondta.

12741993_1089200151110430_989084769271331988_n

Erzsébet célja, hogy a fűszerezés is tudatos legyen, ne csak lekapják az emberek a polcról, ami éppen divatosnak számít, vagy első hallásra szimpatikus. Ezért hoztak létre a weblapon egy olyan komplex felületet a webshop mellett, ahol recepteket, tárolási útmutatókat, alternatív felhasználási módokat és ismertetőket osztanak meg az olvasókkal. Volt olyan vásárlójuk, aki azért ment el hozzájuk Kecskemétre, mert olvasta a honlapon, hogy a gránitmozsárban őrölt fűszer íze sokkal intenzívebb, így azonnal be is akart szerezni egyet; mesélte Gábor, Erzsébet férje és üzlettársa.

 

Bolygónk sokszínű kultúrája mellett az ősi magyar hagyományok is meghatározóak

Az itt kapható fűszerek ízfokozó, adalékanyag és tartósítószer mentesek, így támogatva ezzel még átütőbben az egészséges életmódot.

A megújulásra mindig szükség van, ha ezt valahol úgy tudják nyújtani, hogy közben visszatérnek a régi magyar gyökerekhez, két legyet ütnek egy csapásra. Nagy kihívás, hogy a hazai konyhaművészetben régen alapfűszerként helytálló csombort, lestyánt vagy zsályát is megismertessék és megszerettessék a modern kor emberével; hiszen néhány évvel ezelőtt nem volt olyan nagymama, akinek a konyhájában ne akadt volna ezek közül a fűszerek közül.

A Fűszeráruháznál a fűszerek, fűszerkeverékek és bio fűszerek mellett helyt kapnak még szószok, olajok, ízesítők, különleges édességek, különböző tészták és rizsek is, Jamie Oliver saját márkás termékei és a legjobb minőségű konyhafelszerelések. 

552263_372181119479007_1396471623_n

„Azt valljuk, hogy nem értékesítünk olyat, amit mi magunk sem ennénk meg, illetve nem ismernénk a felhasználásának a módját. Télen kedvencünk a forralt bor saját márkás egzotikus forralt bor fűszerkeverékkel, ami egész szárított fűszereket tartalmaz, így jobban megőrizve a fűszerek aromáját. Nyáron grillezések alkalmával rendszeresen készítünk különféle pácokat húsokhoz, salátákat, grillzöldségeket, tzatzikit, melyekhez sokféle, változatos fűszerkeverékeink vannak. Személyes kedvenceink a mediterrán és az indiai konyha fűszerei, ez utóbbit volt szerencsénk nem olyan régen a helyszínen is kipróbálni. Tervezzük, hogy a tizenegy féle grillázsunk mindegyikét is végigkóstoljuk. Már nem sok van hátra…” – mesélte Gábor cinkos mosollyal Erzsébetre pillantva. (x)

 

 

(szöveg: Hangai Lilla, képek: Fűszeráruház Facebook, pixabay.com)

Nagy fűszerszemle  
84%Összpontszám
Olvasói értékelés: (8 Szavazások)
84%