Mi nők nem csak az észjárásunkban különbözünk a férfiaktól, hanem a testfelépítésünkben is. Ezért nem olyan különös, ha azt mondjuk, bizony nem feltétlenül ugyanolyan kellemes és hatékony egy edzésforma mind a két nem számára. Már kimondottan női igényekre szabottan is edzhetünk, hogy igazán elemünkben érezzük magunkat.

Azt már szinte mondanunk sem kell, ha egy nő a munkája, a családi tűzhely megteremtése és a gyermeknevelés mellett még magára is szeretne időt szakítani, akkor minimum időzsonglőrnek kell lennie. Szó sincs róla, hogy sajnáltatnánk magunkat, ez hozzá tartozik a gyönyörű női léthez, de néha valóban kevés az a bizonyos huszonnégy óra.

Ha a rendszeres testmozgás az életünk részévé válik, vagy azt szeretnénk, hogy azzá váljon, arra bizony időt kell áldozni. Sokakat ez máris eltántorít a vágyott céltól, hiszen az edzés minden fronton ki kell, hogy elégítse a vágyainkat, különben elmarad a motiváció és a lelkesedés. Legyen gyors, hatékony, vidám és nagyobb túlsúly esetén is bele lehessen kezdeni. Szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik, igaz? Pedig szó sincs róla.

 

A női igények egyesülnek

Ha belevágunk egy életmódváltásba, akkor két fronton kell megreformálnunk az életünket. Sport és táplálkozás. Egyik sem fog működni a másik nélkül, külön-külön nem fogják meghozni az oly annyira vágyott változást. Ahhoz, hogy tartós legyen és az életünk új szintre emelkedjen az életmódváltás által, folyamatosan fent kell tartanunk a motivációt.

Ismered a Curves-t? Itt ezt a három faktort egyesítik, hiszen az edzések mellett teljes Testsúlykontroll Programot is biztosítanak étkezési tervvel kiegészítve, valamint a folyamatos méréseknek és értékeléseknek hála sosem tűnik szem elől a kitűzött cél. A motiváció fenntartásáért az edzők felelnek, az aktív klubélet versenyekkel és játékokkal pedig arra hivatott, hogy a csapat folyamatosan ösztönözve legyen.

De hogy mi is pontosan a Curves, arról egy szakértőt kérdeztünk meg, Bányai Katalin edzőterem tulajdonost.

Overhead.Circuit.Coach (1)

„A Curves a világ legnagyobb, kizárólag nők számára elérhető edzőterem hálózata. Jelenleg nyolcvan országban, több mint ötezer helyszínen működik. Nők millióinak segített már a fogyásban, erősítésben, alakformálásban, egészségmegőrzésben. Különlegessége a harminc perces edzés, amely minden fő izomcsoportot megmozgat, és amellyel elérhetjük egy teljes testedzés hatékonyságát. Magában foglalja az edzés öt összetevőjét, vagyis a bemelegítést, az erősítő és kardió edzést, a levezetést és nyújtást.

A Curves rendszer tökéletesen alkalmazkodik az elfoglalt nők életritmusához. Mindenki saját időbeosztása szerint érkezhet és bármikor bekapcsolódhat az edzésekbe, amelyek folyamatosan, személyi edzők vezetésével zajlanak. Körben elhelyezett, hidraulikus ellenállással működő gépeken és regeneráló dobogókon végezzük a mozgást. Mindenki egy állomáson dolgozik, mindenki éppen más gyakorlatot végez, majd harminc másodpercenként egyszerre váltunk a következő állomásra, gépről dobogóra, majd ismét gépre.

A hidraulikus ellenállás teszi lehetővé, hogy egyszerre végezzük az erősítő és a kardió edzést. A két irányban hatékony gépek felváltva dolgoztatják a fő izompárokat. Az egyik izommal tolunk, az ellentétes izommal húzunk, így az izmok szimmetrikusan, kiegyenlítetten terhelődnek.

A hidraulikus gépeken folyadékot préselünk át egy szűk keresztmetszeten, ezért hasonló a terhelés a vízben való mozgáshoz, és biztonságos még a törékenyebb hölgyek számára is. Itt nincsenek nehéz vagy esetleg rosszul meghatározott súlyok. Két gép között egy-egy rugalmas regeneráló dobogón végzett könnyedebb kardió gyakorlattal pihentetjük a megterhelt izmokat, míg a pulzusszámot fenntartjuk az edzési tartományban. A harminc perces edzés végén egy öt perces nyújtási gyakorlatsorral gondoskodunk az edzés biztonságos és hatékony befejezéséről.”

 

Ha elvész a lelkesedés, segítenek visszaszerezni

Ha bátortalan vagy azért, mert azt gondolod, hogy ez neked úgysem menne, tudnod kell, hogy itt mindig egy nagy, összetartó csapat része leszel, személyi edzővel felügyelve, így ha hibázol is, azonnal korrigálják, ha elvész a lelkesedés, segítenek visszaszerezni.

Nem kell kifogásokat keresned akkor sem, ha a korod, a jelenlegi súlyod vagy edzettségi szinted miatt aggódsz. Itt ugyanis pont az a lényeg, hogy tinédzserektől kezdve a nagymamákig, nádszálkisasszonyoktól a molett hölgyekig mindenki megtalálja a számításait és véghez tudja vinni a célját.

Katalin megosztotta velünk azt is, hogy a Curves statisztikái szerint hazai viszonylatban is nagyon jó helyen állunk, ha a fogyást vesszük górcső alá. A legeredményesebb klubtagok egy év alatt akár huszonöt kilótól is megszabadultak, mindezt úgy, hogy heti három – négy edzésen vettek részt és odafigyeltek a táplálkozásra. A rendszeres méréseknek és után követésnek köszönhetően pedig az is kiderül, hogy ez a testtömeg csökkenés sosem az izomból történik. A leolvadó kilók mellett egyértelműen a testzsírszázalék is csökken, az izomzat pedig fejlődik, formálódik az alak. Így biztosítható a maradandó és esztétikus fogyás.(x)

 

 

(szöveg: Hangai Lilla)

Egy szuper edzés nőkre hangolva  
82%Összpontszám
Olvasói értékelés: (11 Szavazások)
82%