Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy kis országunk mindenben elmaradott. Amellett, hogy ez az állítás távol áll a valóságtól, vannak területek, amelyek kiemelt helyet kapnak a fősodrásban, világszínvonalon is. Ilyen a magyar design is; legyen szó ruháról, táskáról, használati tárgyakról vagy különleges képeslapokról.

Ha elérkezünk egy olyan szintre, amikor a Magyarországra ellátogató turistáknak igénye van arra, hogy valami velejéig magyar, modern, mégis klasszikus dologgal pecsételjék meg az itt eltöltött idejüket, akkor bizony ezt az igényt ki kell szolgálni. Hiszen a kalocsai mintás hűtőmágnes, a helikopterről fotózott képeslap, a paprikafüzér, a fonott bőr karkötő vagy az országházzal gravírozott felespohár már nem elég.

Ahogy a külföldiek egyre inkább lelkesednek a magyar design-tárgyakért, úgy mi is látjuk, hogy a tervezőink és művészeink valódi, autentikus magyar értéket képviselnek, és egyre nyitottabbá válunk az egyedi készítésű, különleges tárgyak felé. Vámos Ágnessel beszélgettünk,a Budai Várnegyedben elhelyezkedő FIAN Koncept üzletek tulajdonosával.

10881595_754926551256384_5349161493797737120_n (1)

A tárgyaknak lelket és történetet adnak

„Az üzlet elhelyezkedése kínálta a lehetőséget. A FIAN a Budai Várban működik és a nyitáskor az volt a legfontosabb szempontunk, hogy friss, modern szemléletű magyar tervezők munkáit mutassuk be az ide látogató turistáknak. Hogy az általuk megvásárolt ajándéktárgy ne tucatáru, hanem értékálló és izgalmas legyen.

Azt szoktuk mondani, hogy a mi boltunk a Budai Várban másol nem kapható ajándéktárgyak gyűjteménye. Nagyon ügyelünk arra, hogy jól megkülönböztethetők legyünk, hogy az a fajta vidámság, színesség és életszeretet, a vásárlók elfogadása és tisztelete minden rezdülésünkön látszódjon. Folyamatosan kommunikálunk az utcán elhaladókkal, vizuális és személyes kedvességet próbálunk nyújtani, ami nagyon jól kiegészíti a tárgyainkat. Ez azt jelenti, hogy rengeteget sztorizunk. A vásárlóink mindig pontosan tudják, hogy a kezükben tartott darab melyik alkotótól származik, hogy hazai tervezésű, hogy az itteni emberek munkája van benne.

12369129_922190707863300_2899084641989498002_n

A kortárs design szeretete mellett rettenetesen fontos számunkra a másság elfogadása, tisztelete is. Nagy örömünkre szolgál, hogy ha csak kicsi részei is voltunk a folyamatnak, de részesei lehettünk olyan termékek és ötletek kifejlesztésének, vagy kereskedelmi forgalomba kerülésének, amelyek sérült emberek művészi kifejezőképességét hívta életre, vagy amely egy hátrányos társadalmi csoport irányából jött és eljutott a luxusmárkáig.” – mesélt Ágnes átszellemülten.

Hihetetlenül jó érzés látni, amikor valaki úgy tekint az általa megálmodott koncepcióra, mintha az a gyermeke lenne. Olyan lelkesedéssel és szeretettel mesélt Ágnes a FIAN-ról, hogy tudtuk, valójában ez az egyetlen hozzáállás az, amivel egy vállalkozást, egy ötletet sikerre lehet vinni.

Az üzlet vibrálása lenyűgöző, kézzel tapintható a kreativitás. Az, hogy valami magyar, kézzel készült és egyedi, nem jelenti azt, hogy helye is van a FIAN Koncept-ben. Ez nem arrogancia, Ágnesék egyszerűen szeretik, ha az adott termék a nagy egész része tud lenni. Van, hogy ők keresnek meg tervezőket; folyamatosan rajta tartják a szemüket a fiatalokon, vásárokra járnak, figyelik a közösségi médiát és nem restek kapcsolatokat építeni különböző műhelyekkel. De az is sűrűn előfordul, hogy egy-egy tervező, ha úgy érzi elég ütős termékkel tud hozzájárulni az üzlet színvonalához, jelzi, hogy szeretne csatlakozni. Ezután adnak a terméknek két-három hónapot, hogy Ágnes szavaival élve lássák, „jól érzi-e magát náluk az a tárgy vagy öltözék”.

12342723_922190671196637_564151048504898146_n

A bolt kínálatában részben hazai kortárs tervezők kisebb tárgyai, grafikái találhatók. Olyan dolgok, amelyek bár tökéletes ajándéktárgyak, mégis többek annál. Jól illeszkednek egy-egy személyes enteriőrbe és passzol a szuvenírt vásárló ízlésébe úgy, hogy sose merüljön feledésbe a Magyarországon töltött vakáció emléke.

A képeslapkínálat igazán említésre méltó. Üdítő különlegességgel ábrázolja Magyarország és Budapest esszenciáját. Ezeken kívül a paletta kemény magját képzik a hazai tervezésű ékszerek, kiegészítők és ruhák is.

 

Az érték és a humor egyesül

„Több éve működünk, de még mindig rettenetesen jó hallani a dicsérő szavakat, és látni a mosolygó külföldieket. Szeretik a boltjainkat, mert van szemük az értékekre és a humorra. A könnyedség nagyon fontos megkülönböztető jegyünk. Szeretünk beszélgetni, a nagyon kisszériás darabok esetében mindig tudjuk, melyik országba vándorol az a tárgy.

12316194_922190331196671_4217128922671975075_n

A magyar vásárlóink száma egyre magasabb. Sokat tettünk azért, hogy a FIAN Koncept mellé törzsközönséget szervezzünk. Közel húsz divateseménynek, vagy Design heti kiállításnak adtunk helyet az elmúlt két-három évben, és a közönség, amelyik megszeretett bennünket, folyamatosan támogatja a munkánkat. Azért szeretnek hozzánk járni, mert emberi a kommunikáció, és mert van időnk rájuk.

A magyar tervezők irdatlan nyomás alatt dolgoznak. A hazai vásárlók jelentős része vizuálisan, vagy fogyasztói szempontból még nem túl képzett, és ezért vonzzák az olcsóbb és a könnyebben megszerezhető termékek. Minél több olyan bolt van, mint a miénk, annál több magyar tervező kap egy kis levegőt. Tervezhetővé válik számukra a pályájuk, kiszámíthatóvá a finanszírozás.

12540836_941321352616902_6033478171239588617_n

Nem állítjuk, hogy az érték olcsó. Az értékes holmik máshol is drágábbak. Viszont viszik a magyar designerek hírét a világban, és ha jól el tudjuk mondani a történetet, ami a tárgyak mögött van, szerethetőbbé válik az országunk.”

 

(X)

(szöveg: Hangai Lilla, képek: FIAN Koncept Facebook)