A rendszeres sportolásnak számos előnyös élettani tulajdonságát ismerjük. A mozgás endorfint termel, pörgeti az anyagcserét, javítja a keringést, alapvető szerepe van az ideális súlyunk elérésében és megtartásában. Ez mind-mind nagyszerű, e számtalan pozitív tulajdonságra mindannyian vágyunk, még az is lehet, hogy éveken keresztül lelkesen mozogtunk is valamilyen formában. Most azonban itt állunk egy (vagy több) kisebb-nagyobb babával a karunkon és talán még az is komoly logisztikai kihívást jelent, hogy a nagy bevásárlást beillesszük a heti programba. 

 

Edzőterem a saját nappalinkban?

Jó érzés tudni, hogy nem vagyunk egyedül a problémáinkkal, sőt kimondottan sokan vagyunk hasonló élethelyzetben, hasonló vágyakkal és mindannyiunk számára ismerősek a nehézségek is, amelyekkel küzdünk. Kádár-Papp Nóri évekkel ezelőtt felismerte ezt a helyzetet és megalapította a Gyerünk, anyukám! elnevezésű programot.

„A Gyerünk, anyukám! önsegítő projektként indult és csak két évvel később lett belőle szolgáltatás. Az akkor 3 éves fiam és egy éves ikreim mellett kerestem a lehetőséget, hogy testileg és lelkileg legalább a szülés előtti formámban legyek” – vallja Nóri a kezdetekről. Akkoriban a három kisgyerek jelenléte még nagyon speciális igénynek számított a sportolással kapcsolatban, egyértelmű volt hát, hogy ide sajátos megoldások kellenek. Akár csak egy órányi házon kívül töltött tevékenységhez is többórányi előkészület és szervezés szükségeltetik egy kisbaba mellett még abban az esetben is, ha a sportóránk idejére rá tudjuk bízni a kicsit valakire.

Nincs azonban mindenki olyan szerencsés helyzetben, hogy meg tudja oldani a baba felügyeletét, vagy éppenséggel mire a segítség apa vagy nagyszülő, esetleg bébiszitter formájában estére a házhoz érkezik egy hosszú nap végén – és egy még hosszabb éjszaka küszöbén – nehezen veszi rá magát az ember az egész edzőtermi macerára. Kádár-Papp Nóri mindezt a saját bőrén tapasztalta és szokatlan, de remekül működő megoldást talált a problémára: a nappalinkba hozza az edzőtermet!

Igen, a kanapén felejtett textil pelenkák, elhagyott cumik és padlóra ömlött LEGO mellé. Mert bármily hihetetlen, sokak számára ez a legkényelmesebb megoldás. A valós idejű, online tornákat előfizetéses rendszerben rendelhetik meg az érdeklődők és indulhat a profin vezetett, kimondottan a szülés utáni időszakra megalkotott, otthoni tornázás.

 

 

Nóri, a program alapítója pontosan tisztában van a problémáinkkal. “Azt a rövid, intenzív és nagyon speciális élethelyzetet segítünk ép ésszel és testtel túlélni, amikor az anyuka kisbabával van otthon. Ezek a hónapok a folytonos készenlétről szólnak, a saját szükségletekről, vágyakról való lemondással egy időben. Tömegközlekedés, időben érkezés, átöltözés, gyerekfelügyeletet, betegség miatt lemondás, késés, általában ezek a sportolni vágyó anya legnagyobb ellenségei.

Az otthon tornázáshoz erős motiváció és kitartás kell, mert nincs csapat és nem látványos. Ebben segítünk mi.” A Gyerünk, anyukám! program mindezeken túl azt is vallja, hogy a fizikai állapot javítása ebben az időszakban “csupán” kellemes hozadék, elsősorban olyan dolgokat pótol azzal, hogy kisgyerekes anyákat hoz össze virtuális formában, amely ebben az élethelyzetben hagyományosan háttérbe szorulnak: ilyen az új célok, motivációk találása és egy alternatív mód a közösségi élmények megélésére.

 

Egy szokatlan edzőtárs

Vannak olyan anyukák is, akik ugyan szívesen mozdulnának ki, hogy edzeni tudjanak, ám a babájukat nem tudják vagy nem akarják más felügyeletére bízni ezidő alatt. A számukra nyújt izgalmas sportolási lehetőséget a Kangatraining. Erre a mozgásformára is jellemző, hogy kifejezetten kisgyerekes édesanyák számára dolgozták ki a programot, közvetlenül a szülés utáni regenerációtól kezdve, méghozzá úgy, hogy minden óratípust az anya-baba párosra optimalizáltak. A névválasztás sem véletlen: itt bizony a Micimackó mese kenguruanyukájáról van szó, aki erszényében viszi magával Zsebibabáját. A Hordozós Kangának, a program zászlóshajójának lényege ugyanis abban áll, hogy az édesanyák tornázás közben babahordozóban a saját testükön tartják a babájukat, akik csupán kellemes ringatást érzékelnek az anyukákat megizzasztó órából.

 

A Kangatraining egy egész csokor mozgástípust kínál, ha a kicsi már kinőtt a hordozóból, közös mama-baba tornára válthatunk, a szabad levegőn babakocsis- vagy NordicKangázhatunk, a KangaBurnnel pedig, ha már túl vagyunk az alapokon, egy igazi magas intenzitású intervallum tréningen (HIIT) vehetünk részt. A különféle Kangaórákat Budapest csaknem összes kerületében és rengeteg vidéki városban is elérhetjük, s itt biztosak lehetünk abban, hogy az órák helyszínén minden adott lesz ahhoz, hogy a velünk érkező kisbabánkat ellássuk, s az itt összegyűlő csapat tagjaival is egy hajóban evezünk. Amikor Kangára megyünk, nem kell a speciális szükségleteink megoldására és a felmerülő akadályokra koncentrálnunk, hanem nyugodtan élvezhetjük a mozgás és a hozzánk hasonlóakból álló csapat jelentette örömöt.

 

Magyarország legnagyobb kardioprogramja kismamáknak

Aki pedig kimondottan szeret izzadni vagy várandóssága előtt már rajongója volt az indoor kerékpározásnak, annak a spinning(R) alapjaira építő BIKE WITH BABY jelenti majd a megváltást a babával végezhető sportok közül. Ez aztán egy ízig-vérig kemény, kivételes flow-élményt adó, edzőtermi edzés. „Hát legfeljebb a hátadra kötöd!” – jegyezte meg tréfálkozva a program szülőanyjának, Bálint Katicának a férje arra a kérdésre, hogy vajon mikor és hogyan tud ismét spinning órákat tartani Katica az első kisfia születése után. A poénnak szánt, meglepő ötletet Bálint Katica bátran valóra váltotta. Saját gyermeke hordozása teljesen természetes volt a számára, így Katica nem látta akadályát annak, hogy szenvedélyét a kisbabája mellett is tovább űzze. „Az egész abszolút tét nélkül indult, egy szűk közösség megmozgatására irányult, ebből nőtte ki végül magát a BIKE WITH BABY azzá, ami ma” – meséli a kezdetekről.

Ezeket az órákat tulajdonképpen nem egyetlen edző vezeti, a kerékpáron ülő instruktor mellett ugyanis egy képzett hordozási tanácsadó is jelen van az órán, ő segíti fel a babákat az édesanyák hátára az óra elején, majd a nagyobbacskákkal a teremben felállított babakarámban játszik. A program pedig akkora népszerűségnek örvend, hogy folyamatosan nyílnak az újabb és újabb helyszínek, míg egyes helyeken és időpontokban már hétről hétre várólistás órák zajlanak. Elsőre talán meglepő lehet a hétköznap délelőtti időpontban az edzőtermet ellepő kisbabás anyukák látványa, amint bevonulnak a spinning terembe, beindítják a zenét és indoor kerékpárra pattannak – jellemzően alvó gyermekeikkel a hátukon, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy hamar a terem törzsvendégeivé válnak. “A kisbabák számára az érintés, a testi kontaktus ugyanolyan biológiai szükséglet, mint a meleg, a biztonság vagy az ennivaló. Az anyák számára pedig a mozgás jelent alapvető biológiai szükségletet.

A BIKE WITH BABY azt vallja, hogy a kettőnek nemhogy nem kell ütköznie, de szépen össze is lehet egyeztetni őket” – magyarázza Katica, aki számára ez a szemléletmód rendkívül fontos.

 

Babával sportolni immár nemcsak hogy nem lehetetlen elképzelés, hanem kimondottan trendivé is vált. Éljünk a nagy számú, változatos lehetőséggel, mert amellett, hogy a mozgásnak számtalan pozitív hozadéka lehet az életünkben, garantáltan szuper társaságba csöppenhetünk.A világ változik, az előre kijelölt kereteket pedig egyre jobban tágíthatjuk a magunk igényei szerint – még akkor is, ha kisgyerekes édesanyaként korábban ez alig volt elképzelhető a számunkra. Bálint Katica szavaival élve,

“az összes olyan mozgásforma, ami babával együtt végezhető, magában hordozza azt a szemléletet, hogy attól, hogy kisgyerekes anyává váltunk, még nem kell ‘kivonódnunk’ adott időre a forgalomból, hanem ugyanúgy bemehetünk egy elit edzőterembe edzeni akár hordozott babával, akár babakocsival, mint előtte.”