Nem vagyok nagy rajongója a szervezett városnéző túráknak. Még ha nem is ismerem meg egy-egy város teljes történelmét és minden egyes nevezetességét az első látogatás alkalmával, szívesebben fedezem fel a városokat a férjemmel kettesben, csupán egy-egy mobil utazási applikációra és az intuíciónkra hagyatkozva. Nagyon is érdekel a kultúra és a városok történelme, számomra mégis többet jelent meginni egy cappuccinót egy autentikus kis kávézóban hallgatva közben a helyi nyelvet és figyelni az embereket, vagy napsütésben piknikezni egy szép parkban, mint elmenni napi 5 múzeumba és kipipálni az összes hivatalos látnivalót.

Barcelonai látogatásunkat is ebben a szellemben terveztük és kezdtük meg, ám amikor hallottunk a Bounce Around Barcelona nevű, magyar alapítású gyalogos és biciklis városnéző vállalkozásról, kíváncsiak lettünk. Mottójuk – “Érkezz vendégként, távozz barátként!” – is nagyon jól csengett, így felvettük velük a kapcsolatot.

És milyen jól tettük.

10974342_10205676561131803_6480905954775496070_o

10996179_10205676581692317_5889392009799656631_o

Edinát és Kriszt nagy kár lett volna nem megismerni. Már a szimpatikus honlap (www.bouncearoundbarcelona.com), és a barátságos email-váltás is sokat ígérő volt, a személyes találkozáskor azonban már biztosak voltunk benne: jól választottunk. A túránk gyakorlatilag már a tulajdonképpeni túranapot megelőző este elkezdődött: a várt gyors kávézás és túramegbeszélés helyett a találkozó kellemes iszogatásba és vidám baráti beszélgetésbe torkollott. Meglátogattunk néhány autentikus helyi bárt, megkóstoltuk néhány katalán mester ízletes házi vermutját, valamint insider információkat és érdekes történeteket is megtudtunk a Gracia nevű városrészről, ahol éppen időztünk. Nem kellett túl sok időt együtt tölteni a két született vendéglátóval, hogy észre vegyük, mennyire rajonganak választott otthonukért: ismerik a város minden zugát, közvetlen kapcsolatot ápolnak a helyiekkel, folyékonyan beszélnek spanyolul, Krisz pedig nemsokára belevág a katalán nyelv tanulásába is.

Természetesen nagyon is érdekelt, hogy hogy került egy debreceni jogászlány és egy budapesti közgazdász fiú Barcelonába, és kezdett ott saját vállalkozásba, így muszáj volt feltennem Dinának egy-két kérdést.

“Felkapott a változás tornádója, mint Dorothyt – meséli Dina – 3 évvel ezelőtt a budapesti hétköznapok forgatagában ráeszméltem, hogyha utazni szeretnék, akkor most van itt az ideje.” S hogy miért éppen Barcelona? “Aki járt már Barcelonában, az tudja, hogy nem sokat kell a város mellett érvelni, egyszerűen csodálatos. Három dolog ragadott magával rögtön az első órában: a rengeteg fa, a bicikliutak és hogy milyen kutyabarát város. Persze a tengerpart és a pálmafák is sokat nyomtak a latban.”

10258770_10205676597852721_7604976480365864455_o

“Teltek a hónapok, keresgettem, hogy merre induljak, és egy idő után egy saját vállalkozás indítása tulajdonképpen adta magát. A recepthez a hozzávalók mind rendelkezésre álltak: két lelkes, idegennyelveket beszélő, vállalkozó szellemű fiatal, a bringázás és Barcelona iránti rajongás, valamint a város nyújtotta ideális feltételek: rengeteg látnivaló és megszámlálhatatlan kilométernyi bringaút.”

Az utóbbi kettőről másnap mi is személyesen meggyőződhettünk a túra során. A találkozót – főként a hosszúra nyúlt esti kiruccanás miatt – 11-re beszéltük meg. Rajtunk kívül egy másik pár is részt vett a túrán, amelynek egyik tagja nem beszélt magyarul; ez azonban Krisznek és Dinának egy pillanatra sem jelentett problémát: angolul és magyarul párhuzamosan ontották magukból az érdekesebbnél érdekesebb információkat, és egy pillanatra sem volt kellemetlen a szituáció a csapat egyetlen tagjának sem.

905724_10205676817178204_2052271045953487435_o

A nap során körbekerekeztük a belváros nagy részét, rengeteg vicces fotót készítettünk, végigkóstoltunk néhány helyi kulináris különlegességet, és olyan érdekes helyekre jutottunk el, amilyenekre a Bounce Around Barcelona lelkes kis csapata nélkül soha nem találtunk volna rá. Bár a túrát megelőzően is 3 napot töltöttünk Barcelona felfedezésével, egészen új perspektívából ismerhettük meg a katalán fővárost. Másnapra pedig még “házi feladatot” is kaptunk: Dina és Krisz térképen bejelölték nekünk azokat a szépségeket és érdekességeket, amelyek már nem fértek bele a napba, de biztosan tetszenének nekünk.

Amikor Dinát arról kérdeztem, hogy mit szeret különösen Barcelonában és az ottani életstílusban, alig jutott a végére a rengeteg pozitívumnak: “Barcelona egy igazi kincsesláda. Varázslatos minden szeglete. Imádom a város lüktetését, a pezsgést, a kis teraszos tereket, az (ingyenes) utcai fesztiválokat, az évi kb. 7 hónapon át tartó nyári estéket; azt, hogy a munka után a világ legtermészetesebb dolga beülni enni vagy inni valamit a barátokkal; azt, hogy az idősek részei a társadalomnak és hétvégén lent petanque-oznak (*egy francia eredetű golyójáték ) a téren. Szeretem, hogy nem stresszelik túl az életet, pedig itt is meg van mindenkinek a maga baja. Szeretem, hogy van szabadidőm, amit tartalmasan el tudok tölteni. 

Imádom, hogy bringával eljutok bárhova és – ha a visszaúton meggondolnám magam – felpattanhatok vele a metróra…és még hosszan tudnám sorolni.”

1a0c3b70-37d4-4886-aa66-e7f251381d8d (1)

P3055899

Dina arról is mesélt, hogy hogy zajlanak cseppet sem szürke hétköznapjai, mióta elindult a vállalkozásuk: “Bár van más részmunkaidős elfoglaltságom is, az életem a Bounce Around Barcelona körül forog és szerveződik. Egy átlagos napom változatos, a naptáram pedig egy igazi puzzle. Reggeli, kávé, emailek és túrákkal kapcsolatos háttérmunkák. Ha van túra, adott a program. Ha van szabad órám, spanyolt tanítok. Néha a tetőn egy kis jóga, amikor tudok edzőterem. Az esték itt sokkal hosszabbra nyúlnak, mint otthon, így este ismét email ellenőrzés és a másnapi túrák szervezése.“

Bármennyire hektikusan hangzik is a napi “rutin”, a pár mindkét tagja csillogó szemmel beszél a már megvalósult és még megvalósulásra váró céljaikról. Tavaly például 2 év kemény munka után beszereztek végre négy, saját logóval ellátott, jó minőségű biciklit, amiből idén talán még néhány belefér a költségvetésbe. Ahogy minden vállalkozó jól tudja, nem kevés időbe kerül egy vállalkozás felfuttatása, de a tavalyi év mozgalmas és sikeres nyári szezonja után a cél, hogy ne legyen szükség kiegészítő jövedelemre, és mindketten 100%-osan a kis “babyjükre” (értsd. Bounce Around Barcelona) tudjanak fókuszálni, hamarosan megvalósulhat.

pb3

polo_street1

 

A kezdeti üzleti ötlethez képest, amely csupán biciklis városnéző túrák szervezése volt, a vállalkozás profilja mára sokkal inkább hasonlít egy nyaralásszervező cégére, ugyanis Dina és Krisz akár egész hetes barcelonai programok megszervezését is vállalják – igény szerint személyes vezetéssel vagy anélkül.

Alapelvük azonban – a sikerek ellenére – változatlan: “a Bounce Around Barcelonával egy olyan dolgot akarunk képviselni, amire mások nem veszik a fáradságot: hogy a populáris tömegturizmus helyett egy igazán közvetlen, valódi, felejthetetlen élménnyel gazdagodhassanak és barátként térhessenek vissza vendégeink.”

Nem tudom, hogy csinálják, és hogy ez valóban minden alkalommal működik-e, de nálunk határozottan elérték ezt a célt: azóta is nagy szeretettel gondolunk vissza az együtt töltött barcelonai napokra, és biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó találkozásunk ezzel a két hihetetlenül pozitív és közvetlen emberrel.

Köszönjük Dina és Krisz, a mielőbbi viszontlátásra!

 

 

(szöveg: Nagy Nóra)

“Érkezz vendégként, távozz barátként!” - Barcelona két keréken
88%Összpontszám
Olvasói értékelés: (16 Szavazások)
88%