Találkozni önmagunkkal a létezés határmezsgyéjén, puritán körülmények között élni hetekig, a hegyen különböző táborokat kiépíteni, és türelemmel várni a megfelelő időjárást arra, hogy el lehessen indítani a csúcstámadást. Klein Dávid 13 éves kora óta a hegymászás és a szabadság szerelmese, aki minden áldozat ellenére küzd a céljaiért, és ami még fontosabb, megéli a jelent, sőt, képes örülni neki. Többek között az életöröm az, amit Dávid hazahoz az expedícióiról.

Az első Womanity fesztiválunk különleges előadója, Magyarország egyik legismertebb hegymászója pénteken rövid időre – mindössze két hónapra, de a Liszt Ferenc Repülőtéren jó hangulatban, tele elszántsággal és feszült izgalommal búcsúzott a családjától, hogy a tavaszi szezonban oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül fent álljon a világ 10. legmagasabb hegy, a 8091 méter magas Annapurna csúcsán. Az eddigi expedícióihoz hasonlóan a hazaküldött részletes naplóin és fényképein keresztül most is bárki részese lehet annak az érzésnek, hogy milyen, amikor a gyönyörű tájon, az égbe meredő ormokon megcsillan a felkelő nap sugara, ugyanakkor minden leegyszerűsödik, ahogyan Dávid mondja: „8000 méter felett a létezés határmezsgyéjén járok. Úgy is mondhatnám: alig létezem. Az emberi szervezetnek mindenhez oxigénre van szüksége: a mozgáshoz, emésztéshez, gondolkozáshoz, fűtéshez. A minket körbevevő világ emberidegen: fagyott, éles határú tárgyak, sarkos formavilág, dermedt, élettelen és kristálytiszta közeg, ami körbevesz minket.”

IMG_20160311_111115

Egy szabad ember

Klein Dávidot számtalan módon meghatározhatnánk: magashegyi hegymászó, sportoló, utazó, negyven éves férfi, filozófus, vagy ahogyan ő szokta magát nevezni néha, csavargó. Azonban inkább azt emelnénk ki, hogy egy szabad ember. Már fiatal korától kezdve hihetetlen szabadságvágy él benne, amely megélését egy elfogadó család is segítette, vagyis támogatja mind a mai napig. Ez az érzés mindenki számára mást jelent, Dávid amellett, hogy filozófiát tanul az ELTE Bölcsészettudományi Karán és egy értékteremtő könyvkiadónak az ügyvezetője, szeret stoppolni a világban, vagy a lovával felfedezni az erdőt Tardoson, mégis a hegyek közötti létben szabadul fel igazán. Viszont ezeket a napokat egy furcsa kettősség, mondhatni paradoxon jellemzi, amelyet csak a hegymászó szavaival érthetünk meg:

„A világom egy nehezen megtett lépésből, egy keskeny hó gerincből, sekélyes légzésem ritmusából és pislákoló tudatom zavaros gondolataiból áll. Fizikai értelemben fogoly vagyok: minden tekintetben korlátozott. E szigorú világ szabályai azonban lehetővé teszik számomra, hogy álarcok nélkül találkozhassam önmagammal, pont olyannak látva önmagamat, amilyen valójában vagyok: néha sutának, gyengének, de néha a nemesre és jóra képes embernek. Ez a lehetőség – az önmagammal való közvetlen találkozás lehetősége – számomra mindennél kedvesebbé teszi a hegyek világát. Ott, ahol alig létezem, rátalálok a létezés minőségi, nyers örömére és ezt megpróbálom lehozni ide, a tenger szintjére, és ezzel a minőséggel „vágni a fát és hordani a vizet”. Néha sikerül, néha nem. Egy biztos: e fizikai értelemben szigorú és korlátozó közeg engem, mint embert felszabadít.”

 IMG_20160311_122158

Legyen ő az első magyar az Annapurna csúcsán!

Dávid a tavaly ősszel sikeresen elért 8156 méteres Manaslu után tudatosan döntött a Himalájának ezen 8000 méter feletti csúcsa mellett, hiszen a két hegy karakterében, klímájában és technikai nehézségében is hasonlóak, így a tavaly megszerzett tapasztalatokat beépítve a stratégiájába a tőle megszokott tudatos hegymászásra számíthatnunk. Várhatóan legkésőbb március 27-én megérkezik a 4100 méteren fekvő alaptáborban, ahonnan hetek alatt építi ki folyamatosan a többi táborát (5000, 5500, 6400 és 7200 méteren), miközben megszerzi az oxigénpalack nélküli csúcstámadáshoz szükséges akklimatizációt. A reptéri búcsúval március 11-én már kezdetét vette a Johnnie Walker Annapurna Expedíció, drukkoljunk, hogy első magyar hegymászóként felérjen ennek a nepáli hegy tetejére, ezzel megvalósítsa a maga elé kitűzött célt. Ahogyan a névadó szponzor hitvallásában is áll, Dávid: Keep Walking, bizonyítsd be, hogy az életöröm messzebbre visz.

Az expedíciót a fő támogatója, valamint a sportoló közösségi oldalán, illetve honlapján (http://expeditions.hu/index) lehet követni.

(szöveg: Prischetzky Réka)

Lehozni az életörömöt a tenger szintjére
66%Összpontszám
Olvasói értékelés: (3 Szavazások)
66%