Balett és musical-slágerek egy darabban? Igen! Az 1980-as évek derekán, egy kis bányászvárosban élő, fiú létére a számára kijelölt bokszórák helyett a balett-tanulást választó Billy Elliot történetét mesélik el a Magyar Állami Operaház művészei ebben a formában.

A 2001-es, három Oscar-díjra jelölt film alapján készült musical több mint tíz évig és 4600 előadásig  futott nagy sikerrel a londoni West Enden, a Sir Elthon John által szerzett zenével. Adaptációi világszerte népszerűek, a Magyar Állami Operaház jóvoltából – amely egyben a balett gyerekek körében való népszerűsítésére is tűzte műsorára a darabot – pedig már magyar nyelven (és angol felirattal) is végigkövethetjük Billy nem mindennapi történetét. A produkciót Szirtes Tamás állította hazai színpadra, a koreográfia Tihanyi Ákos munkája.

be2

 

1984-et írunk. Angliában a bányászvárosokban felbolydult az élet: a sztrájkok korát éljük. A 11 éves Billy Elliot egy ilyen kisvárosban él. Apja és bátyja a sztrájkolók közt harcol a jobb megélhetésért, édesanyja meghalt. A fiú a családi hagyományt folytatva bokszedzésre jár, de nem való neki az erőszakos sport. Egy nap véletlenül tanúja lesz a lányok balettórájának, és elvarázsolja a tánc.
Vajon egy kisfiú művészi tehetsége össze tudja-e hozni a családot és a város közösségét? Sikerül-e Billynek megvalósítani az álmait?

A kérdésekre az Erkel Színházban kaphatjuk meg a választ, az előadások időpontjai itt tekinthetőek meg.

 

(Fotók  forrása: főkép – Nagy Attila, cikk fotó- Rákossy Péter)